Buitenland
EO

'Boris Johnson heeft zijn vertrek als premier volkomen aan zichzelf te wijten'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Boris Johnson heeft zijn vertrek als premier volkomen aan zichzelf te wijten'

Boris Johnson heeft zijn vertrek als premier van Engeland volkomen aan zichzelf te wijten, zegt journalist Patrick Bernhart die een boek over Johnson schreef. "Dat vertrek heeft niets met politiek en beleid te maken", zegt hij, "maar meer met knulligheden, schandalen, dingen proberen te bedekken, liegen."

Dat gedrag vertoonde Johnson al eerder, als journalist. "Hij gebruikte foute citaten, is daarom ontslagen. Het gaat al heel lang terug." Bernhart denkt dat de politicus de geschiedenis in zal gaan als de man die Brexit voor elkaar heeft gekregen en tegen de verwachtingen in een grote verkiezingszege behaalde. Maar ook de man die door Party-gate in coronatijd in de problemen kwam. "Het flamboyante dat mensen eerst aantrekkelijk aan hem vonden is later zijn zwakte geworden."

Correspondent Lia van Bekhoven denkt dat het nog even kan duren voor Johnson echt weg is. Hij zegt nog even aan te willen blijven tot de Conservatieve partij een nieuwe premier heeft gevonden. Van Bekhoven denkt dat Johnson er de man niet naar is om in de tussentijd op de achtergrond te blijven. "Dat zit niet in zijn dna. Hij wil de besluiten blijven nemen."

Brexit

In Dit is de Dag praatten ook de Kamerleden Derk Jan Eppink en Pieter Omtzigt mee, over de mogelijke gevolgen van Johnsons vertrek voor Brexit en de verhouding met Oekraïne en Rusland.

Ster advertentie
Ster advertentie