Buitenland
VPRO

Kap snel het Amazonewoud nu niemand oplet

foto: Fabio Nascimento Greenpeacefoto: Fabio Nascimento Greenpeace
  1. Nieuwschevron right
  2. Kap snel het Amazonewoud nu niemand oplet

Terwijl de wereld in de ban is van de corona-uitbraak neemt de ontbossing in het Amazonewoud weer dramatische vormen aan. De Braziliaanse regering, onder Bolsonaro, wil de coronacrisis gebruiken om wetgeving voor de bescherming van het woud te versoepelen.

Bureau Buitenland spreekt met criminoloog en Amazone-expert Tim Boekhout van Solinge en Hilde Stroot, programmadirecteur Biodiversiteit Greenpeace, over de zorgwekkende ontwikkelingen.

Amazone in nood

Lichterlaaie

Vorig jaar zomer ging een golf van verontwaardiging over de wereld toen delen van het Amazonewoud in lichterlaaie stonden. Deze zomer zal dat volgens Hilde Stroot nog erger worden: "Eerst wordt er ontbost, dan volgen de branden om de grond klaar te maken voor landbouw. Nu de ontbossingscijfers afgelopen jaar omhoog zijn geschoten, houden wij ons hart vast."

Quote

Eerst wordt er ontbost, dan volgen de branden om de grond klaar te maken voor landbouw.

Hilde Stroot, Greenpeace

Lijfwachten

Tussen januari en april nam de ontbossing van de Braziliaanse Amazone met 55 procent toe, blijkt uit satellietbeelden van INPE, het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek. Criminoloog Tim Boekhout van Solinge: "Vooral op inheems grondgebied neemt de illegale ontbossing toe." Die bevolking vreest voor hun leven, en niet alleen vanwege de corona-uitbraak. "Een stamhoofd dat ik ken loopt sinds Bolsonaro aan de macht is continu met vier lijfwachten rond."

Coronacrisis

De Braziliaanse minister van Milieu Ricardo Salles zei onlangs in een ministerraad dat de regering de coronacrisis moest gebruiken om wetten die het Amazonewoud beschermen te versoepelen, omdat de media nu alleen maar oog heeft voor de coronacrisis. "Die video leidde tot veel ophef", zegt Hilde Stroot van Greenpeace, "maar feit is dat de regering al tijden probeert om wetten te versoepelen die het woud en de inheemse bevolking beschermen."

Ontbossing van het Amazonewoud. Bron: Fabio Nascimento / Greenpeace

Overwinning

Lichtpuntje in de duisternis is het Braziliaanse OM, stelt criminoloog Boekhout van Solinge. "Die komt echt op voor de rechten van de traditionele bevolking. Onlangs besloot een rechter dat een nieuwe sojahaven in de buurt van Santarém niet mag worden gebouwd. Die zaak had het OM aangespannen. Dat is echt een overwinning."

Internationale druk

Als de bosbranden deze zomer nog groter worden dan vorig jaar, hoopt de Amazone-expert dat de internationale druk op Brazilië verder wordt opgevoerd om verandering af te dwingen: "De Tweede Kamer veegde vorige week al een eventueel vrijhandelsakkoord met Mercosur van tafel, onder meer vanwege de omgang met het Amazonewoud. Dit was al een sterk signaal, want Europa blijft een belangrijke bestemming voor export. Zulke internationale druk kan echt helpen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie