Buitenland
AVROTROS

Charmeoffensief China is ook eigenbelang

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Charmeoffensief China is ook eigenbelang

Nu het coronavirus in China wegebt en het land weer langzaam opengaat, helpt het ook andere landen met het bestrijden van het virus; met mondkapjes, met doktoren en met kennis. Een charmeoffensief van je welste. "Daar zit misschien best humaniteit achter, maar zeker ook welbegrepen eigenbelang", zegt dr. Nana de Graaff in dr Kelder en Co.

{podcast audio="125675" caption="#212 - China’s charmeoffensief" }

De populariteit van het Chinese leiderschap had een behoorlijke knauw opgelopen, vooral ook in het eigen land, door te laat en te laks in te grijpen en in eerste instantie het virus te ontkennen. "Die populariteit van Xi Jingping, de Chinese president, is heel wezenlijk want de legitimiteit van de Communistische Partij is het aller belangrijkste in China en die hangt natuurlijk sterk samen met hoe geliefd de leider is", zegt De Graaff, specialist op het gebied van internationale betrekkingen aan de Vrije Universiteit.

Van boeman naar redder

"China begon als boeman, nu lijkt het land de grote redder", constateert dr Kelder.

"Ja, het is een enorm charme-offensief", beaamt De Graaff. "Met de bedoeling om de schade die het leiderschap had opgelopen, intern in China zelf en extern in de wereld, te repareren. En ook om te kijken hoe ze de achterstand die in eerste plaats is opgelopen en die nu natuurlijk omslaat in een voorsprong, hoe ze die optimaal kunnen benutten."

"Is dit humaniteit of is dit puur pr?", vraagt dr Kelder. "Het is zeker niet puur pr, het is pr met een doel. Ik geloof best dat er ook humaniteit achter zit, maar zeker ook welbegrepen eigenbelang", aldus De Graaff.

Majeure overwinning voor China

De Chinese leiders moeten aan hun imago werken, vooral ook in het eigen land. "Om dat imago te repareren is ook externe pr heel belangrijk. En China ziet het natuurlijk ook als een kans om zich weer op te werpen als mondiale leider van de wereldorde in een tijd dat andere leiders, met name natuurlijk Drumpf, zich terugtrekt."

"Denk je dat de Chinezen eigenlijk de aanvankelijke tik kunnen omzetten in een majeure overwinning op het wereldtoneel?", wil dr Kelder weten. "Ik denk zeker dat die kans aanwezig is", zegt De Graaff.

"Dat is best cynisch, je veroorzaakt een crisis en dat eindigt dan in de hegemonie van China. Welkom in de wereld”, besluit de presentator.

Dr. Nana de Graaff: Geopolitiek in tijden van corona

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of entertainment; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie