Buitenland
VPRO

Populariteit anti-vakantie leidt tot Zweedse irritatie

foto: Carl LUNDBERG / Stockholm University / AFPfoto: Carl LUNDBERG / Stockholm University / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Populariteit anti-vakantie leidt tot Zweedse irritatie

De anti-vakantie is een typisch Zweeds fenomeen. Weg van al gemakken, wandelend van trekhut naar trekhut door de uitgestrekte natuur die het Scandinavische land rijk is. Dat begint populairder te worden en nieuwe toeristen aan te trekken. Maar tot ongenoegen van veel Zweden, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Zweden

Video niet beschikbaar

Anti-vakantie

Het is sinds corona hip geworden, in het bijzonder voor een groeiende groep die bewust niet wil vliegen en niks heeft met all-inclusive accommodaties. Ook voor steeds meer toeristen uit Nederland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zweedse irritatie

Het leidt tot irritatie bij veel mensen in Zweden, vertelt Michels. "Nieuwe toeristen zijn onervaren. Bovendien kan het weer omslaan. Maar de meeste irritatie gaat uit naar een groep die het hip vindt."

Dat was het geval bij een toerist die op sociale media vroeg of er restaurants zijn bij de berg Kebnekaise. "Die ligt in de middle of nowhere. Er kwamen duizenden reacties op: ga eens even oefenen met wandelen in het park."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar er zijn ook mensen die blij zijn dat toeristen de natuur komen ontdekken. Een Zweedse krant maakte er zelfs een analyse van. De middenklasse zou de natuurvakanties gebruiken om zich af te zetten tegen de rest.

Luister de hele aflevering van Bureau Buitenland: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie