Buitenland
VPRO

Chinese jongeren eren hun overleden oud-president als 'paddenkoning'

foto: Weibo
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese jongeren eren hun overleden oud-president als 'paddenkoning'

De Chinese 'paddenbeweging' is in de rouw nu haar idool Jiang Zemin is overleden. Gisteren overleed de Chinese oud-president, in de jaren negentig aan de macht, op 96-jarige leeftijd. Na zijn dood werden er op Chinese sociale media plaatjes van padden en kikkers gedeeld die aan Jiang werden gelinkt, vertelt Manya Koetse, Chinakenner en oprichter van het platform What’s on Weibo, in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: China

Jampotglazen

Tot 2003 was Jiang tien jaar lang president van China. Maar pas veel later kreeg hij een cultstatus onder Chinese jongeren die hem als bijnaam 'de pad' gaven. Het begon als een grap. "Met zijn grote jampotglazen en hoog opgetrokken broek met riem had Jiang veel weg van een pad", vertelt Manya Koetse. “Maar het bespotten sloeg om in affectie. Er werd zelfs een subcultuur geboren van mensen die Jiang bewonderen en ook wel de 'paddenaanbidders' worden genoemd."

De padden worden inmiddels gecensureerd. "Voor veel paddenaanbidders is dit een humoristische, apolitieke beweging, maar toch zit er voor velen zeker een groot politiek aspect aan", vertelt de Chinakenner.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Winnie de Poeh ook gecensureerd

Een belangrijke reden waarom Jiang zo populair werd onder Chinese jongeren is vanwege het grote contrast tussen hem en Xi Jinping die zelden met publiek omgaat en weinig emotie toont, zegt Koetse. "Sommigen paddenfans zeggen daarom dat hun verering van Jiang impliciet ook kritiek is op Xi. Vandaar dat het vereren van padden op het Chinese internet gecensureerd wordt."

Eerder werd Winnie de Poeh al verbannen van het Chinese internet, omdat de beer werd vergeleken met het uiterlijk van Xi. "Die vergelijking werd vooral gemaakt uit kritiek op deze president en niet uit voorliefde."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie