Buitenland
AVROTROS

Rusland bevoorraadt onbedoeld drieduizend Oekraïense soldaten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland bevoorraadt onbedoeld drieduizend Oekraïense soldaten

Kolonel prof. dr. Han Bouwmeester, universitair hoofddocent Militaire Strategie en Landoptreden aan de Nederlandse Defensie Academie duidde vandaag in Dr Kelder en Co de onrust bij de Russische militairen. De mobilisatie van ongeveer 300 duizend militairen afgelopen week werd al eerder getypeerd als een 'paniekerige actie.' Bouwmeester merkt op dat dit niet het enige signaal is die hint op onrust bij het Russische leger.

Video niet beschikbaar

'Rusland is misschien wel de grootste wapenleverancier van Oekraïne.'

Bouwmeester zei vandaag dat de onrust bij de Russische soldaten vooral goed zichtbaar is in de manier waarop ze hun militair materieel achterlaten als men een slag verliest. Waar het gebruikelijk is om militair materieel onklaar te maken als je kiest voor een terugtrekking, is de paniek bij de soldaten zo groot dat zelfs dat niet gebeurt, legt Bouwmeester uit. Er is in totaal voor een hele brigade aan bruikbare wapens achtergelaten, inclusief tanks. Dat is toch genoeg voor zo'n drieduizend soldaten. ''Je zou bijna kunnen zeggen dat Rusland de grootste wapenleverancier van Oekraïne is'', zegt Bouwmeester met een glimlach.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie