Buitenland

Al Jazeera werkt rustig door in het oog van de orkaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Al Jazeera werkt rustig door in het oog van de orkaan

De Arabische wereld lijkt helemaal klaar te zijn met het rijke ministaatje Qatar. Met name nieuwszender Al Jazeera moet het ontgelden. De buurlanden, met Saoedi-Arabië voorop, willen dat de zender haar uitzendingen staakt, omdat de nieuwszender zou bijdragen aan de onrust in de regio.

David Poort, online editor bij de Engelstalige tak van de zender, zegt dat de sfeer op de redactie nog goed is. “Er wordt heel hard gewerkt, de ogen zijn op ons gericht,” vertelt hij in het Mediaforum op NPO Radio 1. “Om eerlijk te zijn: binnen dit gebouw werd de eis nooit serieus genomen. Aan de andere kant: een blok van landen onder leiding van Saoedi-Arabië heeft gezegd dat er niet wordt onderhandeld. Maar zo werkt het niet.”

De zender weet zich gesteund door de Minister van Buitenlandse Zaken van Qatar. Die heeft gezegd dat het opdoeken van de zender onbespreekbaar is. Poort: “Ik kan me voorstellen dat er onenigheid is over wat Al Jazeera Arabic doet. Zij hebben een aantal talkshows waarin geregeld mensen van de oppositie worden opgevoerd. Die debatteren met elkaar op het scherpst van de snede en dat gaat in tegen de lokale mores.”

Poort werkt als zes jaar bij de zender. Eerder werkte hij voor BNR en AD in Israël.

Ster advertentie
Ster advertentie