Buitenland
NOSNTR

Ethiopië maakt zich op voor slepend conflict

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ethiopië maakt zich op voor slepend conflict

De Ethiopische premier Abiy Ahmed maakt zich klaar voor de eindstrijd in de regio Tigray. Opstandelingen in het gebied hebben daar namelijk een driedaags ultimatum genegeerd. De opstandelingen kunnen binnen enkele dagen een grootscheepse aanval op het gebied verwachten, dat terwijl er al een luchtaanval is uitgevoerd op de hoofdstad Mekelle.

Het gewapende Tigray People’s Liberation Front (TPLF) heeft de macht overgenomen in het noorden van Ethiopië. Sinds begin deze maand loopt de situatie aldaar steeds meer uit de hand, omdat de regering zijn gezag in het gebied naarstig probeert te herstellen. Bij aanvallen over en weer zijn nu al vele honderden doden gevallen, waaronder ook burgers.

De groep opstandelingen van het TPLF maakten al jaren de dienst uit in het land, ook toen hervormer Abiy aan de macht kwam. Het TPLF beschuldigde hem ervan aanhangers te marginaliseren en te vervolgen. Toen Abiy vanwege de coronacrisis de verkiezingen uitstelde, betichtte het TPLF hem van een machtsgreep.

Video niet beschikbaar

Lang en slepend conflict wordt voorzien

Bij een eerder conflict tussen Eritrea en Ethiopië sloegen velen op de vlucht bij eerdere conflicten in het land, zo ook comedian en theatermaker Mo Hersi. Hij vluchtte op driejarige leeftijd voor een burgeroorlog in de regio Dire Dawa. Voor hem is het dan ook erg heftig om te zien wat er nu gebeurt in Ethiopië. "Mijn moeder heeft nog steeds twee koffers bij de voordeur staan. Zo’n oorlog heeft natuurlijk een enorme impact. Je ziet dat nu hetzelfde gebeurt als wat er in de jaren zeventig gebeurde in de oorlog tussen Eritrea en Ethiopië, toen vielen er ook veel doden en vluchtten veel mensen uit het land", vertelt Hersi in Nieuws en Co.

Er was al langer spanning in het land volgens Hersi. "Vanaf maart waren er al verschillende protesten. Daar is ook een beroemde zanger bij overleden. Je ziet verschillende etnische groepen in het land die eigenlijk lijnrecht tegenover elkaar staan. Daarnaast is er ook de dam die net af is gemaakt die in de gehele regio voor spanningen in de samenleving zorgt."

Het is bijzonder te noemen, zeker gezien premier Abiy vorig de Nobelprijs voor de Vrede wist te winnen. Volgens Hersi is er een duidelijke parallel te zien met bijvoorbeeld Myanmar, wat nu in een slepend conflict zit met de Royhinga-bevolking in het land. "Ook Aung Sang Su-Kyi kreeg de Nobelprijs voor de Vrede, terwijl het land daarna ook verviel in een slepende burgeroorlog."

Europese bemoeienis is belangrijk

Nu hoopt premier Abiy in de komende dagen een laatste klap te geven aan de opstandelingen van de Tigray. Maar volgens Hersi zal dit geen echte laatste klap zijn. De laatstgenoemde groep heeft een leger van ruim 250.000 man sterk, het zal eerder leiden tot een lang en slepend conflict. Het levert ook een enorme vluchtelingenstroom op.

Daarom pleit Hersi voor bemoeienis vanuit Europa. "Als het conflict niet ophoudt kan het veel gevolgen hebben voor Europa en zelfs Nederland. Je zal zien dat de vluchtelingenstroom enorm aan zal trekken, daar gaan wij ook mee te maken krijgen. Wij zullen als Europese leiders ons moeten mengen om een groter conflict in het land te voorkomen."

N&C Ethiopië

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie