Buitenland
AVROTROS

'Hij is nog altijd de meest gehate man van België': 25 jaar geleden dat Marc Dutroux werd opgepakt

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hij is nog altijd de meest gehate man van België': 25 jaar geleden dat Marc Dutroux werd opgepakt

Vandaag 25 jaar geleden werd in België de destijds nog onbekende Marc Dutroux opgepakt voor de vermissing van een jong meisje. Het bleek het begin van een gruwelijke zaak, die België maandenlang - eigenlijk zelfs jarenlang - in z'n greep hield. Daarom 5 vragen en antwoorden over deze zaak aan Faroek Özgünes, misdaadjournalist bij de Vlaamse omroep VTM.

1. Dutroux werd opgepakt voor de ontvoering van één meisje, maar al snel bleek er meer aan de hand?

"Dutroux werd 25 jaar geleden gearresteerd met zijn vrouw Michelle Martin en een kompaan. Ze werden verdacht van de ontvoering van Laetitia Delhez, waar ze in eerste instantie alle betrokkenheid bij ontkenden. Toen de witte bestelwagen van Dutroux werd onderzocht, vond men daar toch sporen van Laetitia in en moest Dutroux schoorvoetend toegeven dat hij haar had opgepikt, maar naar eigen zeggen toch zeker niet vermoord."

"Door zijn drugsverslaafde kompaan is hij uiteindelijk verraden en heeft hij haar schuilplaats moeten prijsgeven. Hij nam de politie mee naar zijn woning in Marcinelle en in de kelder vonden ze daar achter een verborgen luik niet alleen Laetitia, maar ook Sabine, twee meisjes nog in leven. Toen is men in andere huizen gaan zoeken en zo zijn de lichamen ontdekt van twee 7-jarige meisjes Julie en Melissa, net als die van Ann en Eefje. Allemaal van straat gepikt en overleden. Plots leek de puzzel in elkaar te vallen en konden al die vermissingszaken gelinkt worden aan één man: Marc Dutroux."

2. Wat deed dit alles met België?

"De impact was enorm. Er ontstond grote volkswoede toen Dutroux voor het eerst verscheen voor de raadkamer. Maar die woede heeft zich daarna gekeerd tegen politie en justitie. Die hadden in het geheim al een aantal aanwijzingen dat Dutroux met de vermissingen te maken kon hebben, maar hebben toen niets gevonden. Er zijn heel veel gemiste kansen geweest. Het heeft uiteindelijk een hele grote hervorming van politie en justitie tot gevolg gehad."

"Slachtoffers hebben veel meer rechten gekregen. En wat heel belangrijk is: Marc Dutroux was al eens veroordeeld in een verkrachtingszaak en heeft toen na 3 jaar gratie gekregen. Die werd verleend door de minister van justitie, maar dat is nu uit handen genomen en bij de strafuitvoeringsrechtbank ondergebracht. En ik denk aan de oprichting van Child Focus. Als vandaag een kind zou verdwijnen duurt het geen twee uur of heel het land staat in rep en roer. Toen, in ’95 en ’96 kon een kind verdwijnen en haalde iedereen de schouders op."

3. Pas in 2004, bijna 10 jaar later werd Dutroux veroordeeld, waarom duurde dit zolang?

"Processen laten in België lang op zich wachten, maar de zaak Dutroux was ook heel complex. Er waren aanwijzingen dat Dutroux voor een pedofilienetwerk met hooggeplaatsten werkte. Dat is nooit hard gemaakt, maar moest wel onderzocht worden. Dutroux is uiteindelijk samen met zijn vrouw en de andere handlangers in Aarle voor een volksjury verschenen. Dat proces duurde 6 maanden, maar uiteindelijk kreeg hij levenslang."

4. Dutroux zit levenslang vast, maar doet geregeld een poging om vrij te komen, wat is nu de stand van zaken op dat gebied?

"De kans dat hij vervroeg vrijkomt is eigenlijk niet bestaand. Zijn advocaat heeft hem vorig jaar laten onderzoeken door psychiaters om voor vervroegde vrijlating in aanmerking te komen, maar de conclusie van dat onderzoek was vernietigend. Hij zou in de afgelopen 25 jaar nog geen haar veranderd zijn, hij vertoont nog altijd psychopate trekken en gedraagt zich als een seksueel roofdier. Hij is absoluut niet klaar om terug te keren naar de samenleving."

5. Hoe is het met de slachtoffers die overleefden?

"Bij elke verjaardag in deze zaak zoeken wij contact met de slachtoffers, maar zij houden altijd de boot af. Enkele weken geleden werd bekend dat Netflix van plan was een serie te maken over Marc Dutroux. De slachtoffers wilden absoluut niet meewerken. Ze willen hun eigen leven leiden en er niet meer aan herinnerd worden."

25 jaar geleden arrestatie Marc Dutroux

Ster advertentie
Ster advertentie