Buitenland
NOS

Truck rijdt in op demonstranten Minneapolis, alleen chauffeur gewond

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Truck rijdt in op demonstranten Minneapolis, alleen chauffeur gewond

In de Amerikaanse stad Minneapolis is een vrachtwagen op grote snelheid ingereden op een groep demonstranten op een afgesloten snelweg. Volgens de autoriteiten gaat het vermoedelijk om een opzettelijke actie. Er lijken geen gewonden te zijn gevallen onder de betogers op de weg. Voor zover bekend kon iedereen zich tijdig uit de voeten maken.

Nadat de wagen tot stilstand was gekomen, werd die omsingeld door woedende demonstranten. De chauffeur is kort daarop gearresteerd en naar het ziekenhuis gebracht. Hij raakte gewond, maar is niet in levensgevaar. Er wordt nog onderzocht hoe de truck op de snelweg kon komen.

In tientallen Amerikaanse steden wordt opnieuw gedemonstreerd. Voor de zesde dag op rij gaan actievoerders de straat op na de dood van een zwarte arrestant door politiegeweld. Ook in onder meer Chicago, Philadelphia en Washington zijn betogingen aan de gang. In zeker veertig grote steden is een avondklok van kracht en in 15 staten staat de Nationale Garde paraat.

Witte Huis

Opnieuw is er ook geprotesteerd bij het Witte Huis. Dat ging aanvankelijk vreedzaam, maar later werden ook hier branden aangestoken en gooiden betogers stenen naar de politie. Die schoot terug met traangas. Een onbekend aantal mensen is aangehouden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag, toen demonstranten ook botsten met de politie bij het Witte Huis, is president Trump naar een bunker gebracht, melden verschillende Amerikaanse media. Hij zou ongeveer een uur zijn gebleven in de bunker bij het Witte Huis, die is gebouwd om de president te beschermen wanneer er bijvoorbeeld een terroristische aanslag is gepleegd.

Rellen

Hoewel de protesten vreedzaam begonnen, eindigden ze de laatste dagen op sommige plekken in gewelddadige confrontaties. Er werd onder meer geplunderd en brand gesticht.

Ook vandaag gebeurde dat. In onder meer Philadelphia gooiden demonstranten stenen en molotovcocktails naar de politie en in San Francisco werd opnieuw geplunderd.

Wereldwijd protesten

De demonstraties in de VS begonnen afgelopen week na de dood van de zwarte arrestant George Floyd. Hij stierf nadat een agent minutenlang met een knie op zijn nek had gedrukt.

Wereldwijd hebben mensen hun steun betuigd aan de demonstranten in de VS. Voor vandaag staat ook een protest op de Dam in Amsterdam gepland.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie