Buitenland
VPRO

Garnalen uit Westerschelde niet veilig om te eten

foto: VPRO Frontlinie
  1. Nieuwschevron right
  2. Garnalen uit Westerschelde niet veilig om te eten

De Westerschelde blijkt zwaar vervuild met PFAS door chemieconcern 3M. Belangenvereniging PO Delta Zuid, onderdeel van de Nederlandse visserijbond, heeft daarom haar leden verzocht er geen garnalen meer te vangen. Ook zou het niet meer veilig zijn om garnalen uit de Westerschelde te eten. Dit nieuws onthullen onderzoeksjournalisten Misha Wessel en Thomas Blom in hun uitzending van Frontlinie. Misha Wessel is te gast bij Bureau Buitenland en vertelt wat ons in Nederland te wachten staat: "Het raakt de gehele garnalenindustrie."

Garnalen uit de Westerschelde zijn door PFAS vervuiling niet veilig om te eten

Quote

Dit stofje zorgt voor een miljardenomzet voor hen.

Misha Wessel over chemieconcern 3M

PFAS zijn chemische stoffen, die we kennen van onder meer waterafstotende kleding, tapijtbeschermer en teflon pannen. Ze worden ook wel forever chemicals genoemd omdat ze vrijwel niet afbreekbaar zijn. "Ze blijven een mensenleven lang in onze omgeving, en ze stapelen zich bovendien op in ons bloed, vertelt Misha Wessel in Bureau Buitenland. "Dat zijn twee kwaliteiten die je eigenlijk niet wilt."

Van PFAS is bekend dat ze schadelijke invloed kunnen hebben op de gezondheid van mensen. De stoffen kunnen bijvoorbeeld effect hebben op het immuunsysteem, op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kunnen PFAS een effect hebben op cholesterol in het bloed, invloed op de lever hebben en nier- en prostaatkanker veroorzaken.

3M loost PFAS in de Schelde

Onlangs kwam naar buiten dat chemieconcern 3M, gevestigd nabij Antwerpen en vijftig kilometer verwijderd van de Westerschelde, jarenlang PFAS in de Belgische Schelde heeft geloosd.

Volgens Wessel zijn er allerlei fouten gemaakt waardoor het zover heeft kunnen komen: "Er is bijvoorbeeld een eeuwigdurende vergunning verleend aan 3M om dat te doen, maar daarin is Nederland niet gekend, terwijl de Schelde overgaat in de Westerschelde en ons ook raakt. Dat had nooit mogen gebeuren. Er zijn nooit goede onderzoeken gedaan voordat vergunningen verleend werden."

Gezondheidsrisico's in Nederland

Veel van de garnalen die wij in Nederland eten komen uit de Westerschelde. Volgens Wessel is het bovendien niet mogelijk om die garnalen te onderscheiden van vangsten uit andere gebieden. "De garnalen die in de Westerschelde worden vervangen gaan later op een grote hoop met alle andere garnalen die worden gevangen. Dus je kan nooit meer achterhalen waar ze precies vandaan komen, dus het raakt de gehele garnalen industrie."

Volgens Wessel heeft 3M veel informatie achtergehouden: "Er is onderzoek, na onderzoek, na onderzoek waaruit zeker blijkt dat alle alarmbellen zouden moeten zijn afgegaan. En 3M heeft eigenlijk niets gedaan. Dan krijg je dus dit. Dat veel mensen ziek worden, en dat er rechtszaken komen."

3M is niet happig om zelf voor de camera te reageren. Daarbij stelt Wessel dat het bedrijf het proces zoveel mogelijk probeert te vertragen: "Ze willen zolang mogelijk proberen te blijven produceren, want dit stofje zorgt voor een miljardenomzet voor hen."

Gerelateerde podcast

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe Frontlinies?

Abonneer je dan nu op de persoonlijke nieuwsbrief van Bram Vermeulen en ontvang elke twee weken extra verhalen, achtergronden en lees- kijk- en luistertips in je inbox.

Ster advertentie
Ster advertentie