Buitenland
VPRO

Chinese overheid helpt singles graag aan een partner

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese overheid helpt singles graag aan een partner

Voor singles in China kan het een hele opgave zijn om een partner te vinden die bij hen past. De autoriteiten willen daar nu een extra handje bij helpen. Zij sponsoren een gloednieuwe matchmaking-app voor vrijgezellen in het zuidoosten van het land, vertelt VPRO-redacteur Ruth van der Kolk in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: China

Niet meer swipen

Palm Guixi, zo heet de nieuwe app voor singles in de stad Guixi. "Opvallend is dat juist de overheid zich bezighoudt met matchmaking via deze app, in plaats van een commercieel bedrijf", vertelt Van der Kolk.

Eindeloos profielen naar links of rechts swipen hoeft niet: deze app doet het meeste werk. Op basis van gegevens die zijn verzameld over singles in dat gebied, worden er een paar potentiële kandidaten aan de gebruiker voorgesteld. "Je hoeft alleen maar in te stemmen en je wordt op een blind date gestuurd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zoektocht naar liefde

Deze lancering wordt ook wel gezien als een onderdeel van een grotere overheidscampagne. De autoriteiten hopen niet alleen dat mensen hiermee een partner aan de haak slaan, maar dat er uiteindelijk ook meer kinderen worden geboren. "De afgelopen tien jaar is het Chinese geboortecijfer namelijk aan het dalen. Veel jongeren zijn niet bezig met settelen en kinderen krijgen, zij richten zich vooral op hun carrière."

Maar niet alle singles zitten te wachten op zo’n app. "De overheid bemoeit zich met ons liefdesleven, dat gaat veel te ver, zeggen sommigen op Chinese sociale media." Zij zien liever dat er andere problemen zoals #metoo-zaken worden aangepakt. "Toch zeggen ook veel vrijgezellen dat ze op dit vlak meer vertrouwen hebben in de overheid, dan in bedrijven die de zoektocht naar liefde vooral zien als een middel om winst te maken."

Meer weten? Lees hier meer.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie