Buitenland
NOSNTR

Arts sprak met immigranten over coronavaccin: 'Er gaat veel desinformatie rond'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arts sprak met immigranten over coronavaccin: 'Er gaat veel desinformatie rond'

Arts interne geneeskunde Joachim Kikomeko van het Amsterdam UMC ging afgelopen zaterdag de markt op in Amsterdam-Zuidoost. Hij sprak voornamelijk met immigranten en beantwoorde al hun vragen over het coronavaccin. In NOS Nieuws en Co contact met Kikomeko.

"Corona raakt ons allemaal, maar mensen met een migratieachtergrond zijn buitenproportioneel hard geraakt. Velen die op de ic liggen zijn ongevaccineerd", aldus Kikomeko. "En het is niet zo dat de overheid niet veel heeft gedaan om die groep te bereiken, maar het is toch nog niet gelukt."

Desinformatie

"Onder een grote groep immigranten gaat veel desinformatie rond. Ons doel is om dat heel goed te bestrijden. Daarom zijn wij ook de markt op gegaan", vertelde Kikomeko.

"Heel veel van die mensen kunnen zich niet herkennen in de mainstream media of in de beleidsmakers. Er is veel wantrouwen. Je ziet ook vooral witte artsen. Ik ben zelf van kleur. Dat helpt om die mensen te bereiken. Het verbaasde mij dat sommige mensen zeiden: dokter, ik heb nog nooit een donkere arts gezien. En na een gesprek kom je er al gauw achter dat deze mensen niet per se ongevaccineerd willen zijn, maar gewoon niet goed geïnformeerd zijn."

Social media

"Onze boodschap was ook niet: je moet je laten vaccineren. Maar: heb je nog een reden waarom je niet gevaccineerd wil worden en kan ik je daarbij helpen? En er kwamen heel veel vragen. Vragen waarmee deze mensen heel lang zaten. Het doet mij heel goed dat ik heb kunnen luisteren. Meerdere mensen zeiden: dokter, ik ga morgen een afspraak maken, of: ik loop nu meteen naar de vaccinatielocatie. Daarom houd ik het niet bij één keer. Ik wil dit blijven doen", zei Kikomeko.

"Mensen met een migratieachtergrond luisteren niet naar NPO1 en kijken niet naar het journaal. Die mensen moeten we anders bereiken. Ze zitten veel op social media en helaas gaat daar veel desinformatie rond. Daarom zal ik ook niet alleen op de markt gaan, maar ga ik me ook inzetten via social media."

N&Co arts Kikomeko

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie