Buitenland
VPRO

'Er is wel heel weinig debat over uitbreiding van de EU'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er is wel heel weinig debat over uitbreiding van de EU'

Oekraïne en Moldavië krijgen zeer waarschijnlijk de felbegeerde status van kandidaat-lidstaat van de EU. Toch is die toekenning – op de Europese top in Brussel deze week – niet meer dan een eerste stap, zegt Europa-deskundige Luuk van Middelaar in Bureau Buitenland. Is de EU zelf wel klaar voor uitbreiding?

'Daarna zien we wel verder'

"Wat wordt Oekraïne nu feitelijk geboden? Het is alleen nog een belofte dat Oekraïne ooit tot de EU mag toetreden. Maar die tweede stap, een volwaardig lidmaatschap, kan nog wel tien tot vijftien jaar duren. Het lijkt erop dat men in Europa nu hierover een akkoord sluit onder het motto ‘eerst deze status als kandidaat, daarna zien we wel verder'."

Turkije

Volgens Van Middelaar is een dergelijke houding nonchalant. Hij wijst op het risico: "Als je nu niet een paar stappen vooruitdenkt dan kan het voor Oekraïne een loze belofte worden. Vraag dat maar aan Turkije, dat land zit al twintig jaar in de Europese wachtkamer zonder zicht op een volwaardig lidmaatschap van de EU. Die teleurstelling gun je de mensen in Oekraïne toch niet?"

Is de EU zelf klaar voor uitbreiding?

Behalve de vraag of Oekraïne wel klaar is voor toetreding, wijst Van Middelaar ook op het risico dat de EU zelf nog helemaal niet klaar is voor nieuwe lidstaten. "Die vraag wordt prangend, want nu Oekraïne en Moldavië voor deze status in aanmerking komen, zal de EU ook aan landen op de westelijke Balkan, die al langer aansluiting zoeken, perspectief willen bieden."

"En wat betekent dat voor de EU, als die op termijn zal uitbreiden tot aan de rand van de Balkan en de Zwarte Zee? Wil de Unie geopolitiek nog een factor blijven, dan moeten er toch ingewikkelde discussie gevoerd worden over hoe de Brusselse instituties te versterken. Daarover is op dit moment nog erg weinig debat. En ironisch genoeg zijn de landen die heel erg vóór toetreding van Oekraïne zijn, zoals Polen, dezelfde die niet willen dat Brussel meer zeggenschap krijgt."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie