Buitenland
NOS

Waarom de Maleisische premier twijfelt aan het MH17-bewijs

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de Maleisische premier twijfelt aan het MH17-bewijs

De Maleisische premier Mahathir zegt dat er geen harde bewijzen zijn dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17.

Volgens hem was het strafrechtelijk onderzoek er van meet af aan op gericht om Rusland aan te wijzen als enige schuldige. "De premier staat er wel om bekend dat hij vrij onvoorspelbaar is", reageert politicoloog Kris Ruijgrok in NOS Met het Oog op Morgen.

"Hij heeft vaker dingen gezegd die hij niet had afgestemd met zijn ministers en staat bekend om zijn anti-westers geluid. Zo trok hij 9/11 in twijfel en heeft hij gezegd dat homoseksualiteit alleen een culturele waarde van het Westen is."

Palmolie

De precieze reden achter de uitspraak van Mahathir is lastig te achterhalen volgens Ruijgrok. "Je kunt alleen de context van de uitspraak schetsen." De politicoloog wijst op het Europese verbod op palmolie dat op handen is. Die beslissing steekt Maleisië, als een van de grootste exporteurs ter wereld. Er is ook gedreigd om nieuw luchtmachtmaterieel te bestellen in China of Rusland in plaats van Europa. "Dat is de achtergrond waartegen de uitspraak is gedaan. Mogelijk om een wit voetje bij Rusland te halen."

Minister Saifuddin van Buitenlandse Zaken heeft wel gezegd dat Maleisië achter het Joint Investigation Team (JIT) staat, dat onderzoek doet naar de ramp.

Waarom de Maleisische premier twijfelt aan het MH17-bewijs

Ster advertentie
Ster advertentie