Buitenland
VPRO

'Vroeger waren we dik, maar elke dag worden we dunner'

foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vroeger waren we dik, maar elke dag worden we dunner'

Olietankers voeren af en aan en het geld klotste tegen de plinten; de havenstad Maracaibo was ooit de geldmachine van de Venezolaanse economie. Nu zijn straten leeg en winkels geplunderd. De bewoners vertrekken massaal. Wie blijft, scharrelt rond, op zoek naar voedsel en brandstof.

Edwin Koopman bezocht Maracaibo voor Bureau Buitenland en reed rond met Gijsbert Tijsseling, die er al zijn halve leven woont. Hij maakte hierover de reportage Overleven in Maracaibo.

De verwoeste motor: Maracaibo

Venezuela kampt met een diepe economische crisis. Aan alles is tekort. In de hoofdstad Caracas is dat maar voor een deel merkbaar. Uit angst voor protesten wordt de hoofdstad wordt gespaard. De schaarse voedsel en brandstof gaan eerst daarheen. Maar buiten de hoofdstad is de situatie vele malen extremer. In Maracaibo, de tweede stad van Venezuela, zie je nog maar weinig verkeer op straat en heel veel dichte winkels: vier van de vijf winkels heeft zijn luiken gesloten.

Op de markt bij de haven wordt nog wel gehandeld. Tijsseling: "Hier worden groentes, vis, kaas verkocht. Ja, het is er wel. En er liggen stapels met geld. Maar het geld is niets meer waard." Dit is het informele circuit, de verkopers willen buiten de greep van de belasting blijven.

Tijsseling: "Niemand wil nog met de belasting te maken hebben, er is geen vertrouwen meer in de regering, geen vertrouwen meer in de organisatie. Dus iedereen is nu z’n eigen baasje. De formele economie is in elkaar geklapt."

Quote

Vroeger waren we dik hier in Venezuela, maar nu worden we elke dag dunner. Er is geen geld, geen eten, geen medicijnen, geen benzine. Er is er helemaal niets meer.

Mensen hebben geen geld en er is weinig om te verkopen. Koopman: "Vlees ligt hier buiten op de markt, zonder koeling. Koeienpoten, ingewanden. Het goedkoopste van het goedkoopste wordt verkocht, het is vies en het stinkt. Maar mensen kopen het toch, want er is niets anders."

Een oplossing? Verkiezingen.

Tijsseling: "Het probleem ligt niet bij de Venezolanen, die willen wel werken. Het probleem ligt ook niet bij de grondstoffen van dit land, want in principe is dit land nog heel rijk. Maar pas wanneer er vrije, transparante verkiezingen komen, kunnen problemen worden opgelost; zal Venezuela weer een prachtig land worden"

Dan zal Venezuela in een stroomversnelling komen, een gedaanteverandering ondergaan. "Want het was me een mooi land, en het zal ook weer een prachtig land worden."

Meer reportages uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur niet alleen interessante, diepgravende en verrassende geluiden over het buitenland. Maar ook uit het buitenland. Luister alle afleveringen terug via een klik op deze deze knop.

Ster advertentie
Ster advertentie