Buitenland
AVROTROS

'Begrotingsvoorstel Biden stuit Republikeinen tegen de borst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Begrotingsvoorstel Biden stuit Republikeinen tegen de borst'

De Amerikaanse Joe Biden president presenteert vandaag zijn eerste gedetailleerde begrotingsvoorstel. Het laat zien hoe de regering de economie na de coronapandemie wil herstellen. Amerika-correspondent Michiel Vos vertelt erover bij Humberto.

Amerikacorrespondent Michiel Vos over begrotingsvoorstel Joe Biden

"Het budgetvoorstel voor 2022 wordt in het voorjaar van het jaar ervoor gedaan, nu dus. Het is een voorstel van Het Witte Huis waar het congres vervolgens als uiteindelijke beslisser op in gaat. Dan wordt gekeken wat wel of niet wordt gefinancierd en waar op wordt gekort of wat juist wordt uitgebreid. Het gaat hierbij om enorme bedragen: meer dan ooit", vertelt Michiel Vos.

Zesduizend miljard

De Amerika-correspondent legt uit dat een overheidsbudget van de federale overheid in de Verenigde Staten normaal ongeveer op vier biljoen ligt. "Nu wil Biden, als hij zijn zin krijgt, naar zesduizend miljard aan federale uitgaven in 2022. Dat zijn enorme verhogingen, in verschillende categorieën, met enorme bedragen. Denk hierbij aan investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur, onderwijs en groene economie."

Volgens Vos is Biden hiermee veel meer op zoek naar een overheid die veel duidelijker aanwezig is in het financieel-economische leven van de gemiddelde Amerikaan. Dat in tegenstelling tot Donald Trump en eerder Ronald Reagan. "Na deze pandemie keert Biden de boel om. De gemiddelde Amerikaan ziet dat niet meteen als een kwaad en wil meer overheid. Het laat zien dat de overheid moet investeren in het land. En dan moeten dus niet alleen de belastingen voor rijken omhoog, maar ook de uitgaven.”

'Hel' voor Republikeinen

Voor de gemiddelde Republikein klinkt het voorstel van Biden echter als een ‘hel’. Vos legt uit: "Republikeinen zien het als een socialistisch programma, met een veel te grote overheid die haar tentakels uitspreidt in alle delen van het openbare leven. Dat stuit hen dus enorm tegen de borst, zij vinden het allemaal doodeng. De Republikeinen denken dat het financieringstekort en de opgestapelde tekorten enorm zullen oplopen door het voorstel. Deze punten zullen ze de komende maanden zeker gebruiken in de strijd tegen Biden."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie