Buitenland
VPRO

Complottheorieën van QAnon klinken belachelijk maar zijn allesbehalve onschuldig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Complottheorieën van QAnon klinken belachelijk maar zijn allesbehalve onschuldig

Facebook doet de omstreden Amerikaanse beweging genaamd QAnon volledig in de ban. Vanaf nu, een paar weken voor de presidentsverkiezingen, worden alle pagina’s, groepen en Instagramaccounts die een link hebben met de groep verwijderd. QAnon komt steeds vaker in het nieuws door bizarre complottheorieën over Amerika en het politieke systeem daar. Maar bizar of niet: de aanhang groeit, ook hier in Nederland. En dat blijkt niet zonder risico's.

VPRO BB QAnon

President Trump voert een strijd tegen Satan-aanbiddende pedofielen, voornamelijk bestaande uit democraten die zich bezighouden met de illegale handel in baby’s en andere gruwelijke misdaden: een voorbeeld van de absurd klinkende ideeën van de beweging van QAnon.

Gevaarlijk

Goos Hofstee, onderzoeker Internationale Veiligheid aan het Instituut Clingendael, vertelt in Bureau Buitenland dat dit juist ook één van de grootste dreigingen is van QAnon: "Hun ideeën zijn zo idioot dat je geneigd bent om te denken: dit hoeven we niet serieus te nemen. Je kan je niet voorstellen dat QAnon daadwerkelijk invloed heeft, maar dat is wel zo."

Volgens Hofstee is het gevaar van QAnon vooral dat ze opzettelijk staatsinstituties, en dus de Amerikaanse democratie, ondermijnen: "Ze uiten continu hun wantrouwen op de rechtsstaat, ze stellen onpartijdigheid ter discussie werken zo polarisatie en verdeeldheid in de hand. Dat zorgt voor een niet goed functionerende samenleving."

Terrorisme

De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI neemt de beweging serieus: ze zien QAnon als een bedreiging vanwege het risico op binnenlandse aanslagen. Volgens Hofstee is het moeilijk te bepalen of de beweging ook echt terroristische motieven heeft: "Het is zo’n grote en verschillende groep mensen, het is lastig om erachter te komen wie mogelijk radicaliseert. De FBI houdt er in elk geval wel rekening mee dat als Trump, de grote held van QAnon-aanhangers, niet herkozen wordt de kans op gewelddadige acties zal toenemen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie