Buitenland
NOSNTR

Database voor oorlogsmisdaden in Oekraïne: 'misdrijven worden nú gepleegd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Database voor oorlogsmisdaden in Oekraïne: 'misdrijven worden nú gepleegd'

Premier Rutte heeft vanochtend de Oekraïense president Zelensky telefonisch gesproken. Daarna twitterde hij: “Het is van groot belang dat zoveel mogelijk bewijs wordt verzameld over eventuele oorlogsmisdaden.” Waarom is dat zo belangrijk?

'Houd met een database oorlogsmisdrijven bij'

“De misdrijven worden nú gepleegd”, vertelt docent internationaal recht Marieke de Hoon. Juist nu de oorlog raast in Oekraïne is het volgens haar van belang dat er bewijs vergaard wordt. “Het is belangrijk om direct al bewijs te verzamelen, zodat je later kunt vervolgen voor de oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid die daar nu worden gepleegd.”

Burgers

Met de komst van mobiele telefoon is het filmen van gebeurtenissen erg makkelijk geworden voor de gewone burger. “Alleen dan vragen ze zich af: waar moeten we dat heen sturen? Wat kunnen we daar nou mee?” Een centrale database zou dan een oplossing kunnen zijn voor deze vraag.

Gevaar

Alleen in het filmen van deze gebeurtenissen schuilt ook gevaar. Burgers kunnen namelijk in gevaarlijke situaties terecht komen. “Ze stellen bewijs nu veilig, dat misschien later heel moeilijk aan te komen is. Maar dit werk van recherches en specialisten. Ze brengen zich soms in gevaar”, legt De Hoon uit. “Daarom roepen we in het begin op: doe het niet, laat het werk over aan de experts. Als je het dan toch doet, doe het dan ook volgens allerlei handleidingen.” Deze handleidingen moeten ervoor zorgen dat opgenomen bewijs ook werkelijk bruikbaar zal zijn voor toekomstige rechtszaken.

Om ervoor te zorgen dat burgers dan ook weten wat ze moeten doen is de juridische wereld druk bezig met het verspreiden van informatie. “De internationale juridische gemeenschap probeert zijn steentje bij te dragen door allemaal handleidingen ervoor te maken.”

Centraal

Nederland roept, volgens De Hoon, op om een centraal punt te maken voor bewijs van oorlogsmisdaden. “Zodat het internationaal strafhof en nationale rechtbanken daar hun informatie naartoe kunnen brengen en ook uit kunnen putten om te vervolgen.”

Alle partijen

In de oorlog in Oekraïne wordt niet alleen maar gekeken naar de misdrijven van het Russische leger, ook het Oekraïense leger wordt in de gaten gehouden. “In het conflict moeten alle partijen zich houden aan de oorlogrechtshouding, dus ook Oekraïne.”

NC database oekra

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie