Buitenland

Venezuela zoekt geen olie meer, maar water

VPRO
foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Venezuela zoekt geen olie meer, maar water

Zijn leven lang werkte de 48-jarige Álvarez op een boorplatform op het meer van Maracaibo. In dit centrum van de Venezolaanse oliewinning hielp hij de olie naar boven te pompen. Maar de oliesector valt langzaam stil, en Álvarez verloor zijn baan. Sindsdien legt hij zich toe op het graven van waterputten.

De verkwanselde rijkdommen dwingen het land terug te vallen op de meest basale zaken – zoals het zoeken naar water, zag Bureau Buitenland-verslaggever Edwin Koopman.

Venezuela en Edwin Koopman in de put

In Venezuela komt op veel plekken geen water meer uit de kraan. Oorzaak is het gebrek aan elektriciteit, waardoor de pompen niet werken die het water naar boven moeten brengen. In sommige wijken is al zes maanden geen stromend water meer.

Wachtlijst

De vraag naar putten is daarom groot, Álvarez kan de vraag nauwelijks aan. Over een put van een meter of dertig diep doet hij een maand. Met tien aanvragen op de wachtlijst, heeft hij nog bijna een jaar werk.

Álvarez kan goed rondkomen van zijn puttenbedrijf maar hij zou liever teruggaan naar zijn boorplatform. "Olie geeft veel meer zekerheid dan water."

Ster advertentie
Ster advertentie