Buitenland

'Max Verstappen, spreek je uit voor mensenrechten in Saoedi-Arabië'

VPRO
foto: HAMAD I MOHAMMED / POOL / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Max Verstappen, spreek je uit voor mensenrechten in Saoedi-Arabië'

Zondag mag Max Verstappen racen in Saoedi-Arabië. In de stad Jedda: een stad waar activist Loujain al-Hathloul opgesloten zat en gemarteld werd, onder andere omdat ze als vrouw actievoerde voor het recht om een auto te mogen besturen. Amnesty International trekt aan de bel met een oproep aan de coureurs: “Spreek je uit tegen de mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië!”

Saoedische 'sportswashing' met de Formule 1

Volgens Floor Beuming, Midden-Oosten coördinator bij Amnesty International, valt de bouw van een nieuw racecircuit in Saoedi-Arabië binnen een patroon van ‘sportswashing’. “Wij zien dat deze race in een patroon past van grote evenementen die het land organiseert om ervoor te zorgen dat de reputatie van Saoedi-Arabië verbetert in het buitenland”, zegt ze in Bureau Buitenland. Op deze manier probeert kroonprins Mohammed bin Salman het land aantrekkelijker maken voor investeringen en wordt geprobeerd de mensenrechtenschendingen te maskeren.

Een van deze schendingen is het gevangenschap van Loujain al-Hathloul, een activist die gemarteld en opgesloten was vanwege protesten in Saoedi-Arabië om het recht om auto te rijden. “Wat een belangrijk probleem in Saoedi-Arabië is, is de extreme repressie van vrijheid van meningsuiting. Het is niet eerder zo erg geweest.”

De zus van Loujain deed een oproep aan Max Verstappen om een statement te maken tegen de Saoedische regering.

''Max Verstappen, spreek je uit bij de Grand Prix in Saoedi-Arabië''

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie