Buitenland
KRO-NCRV

Brexit: 'Alsof de EU uit Groot-Brittannië stapt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit: 'Alsof de EU uit Groot-Brittannië stapt'

Sinds Groot-Brittannië op 23 juni 2016 middels een referendum besloot uit de Europese Unie te treden, volgt Kees Boonman de ontwikkelingen op de voet. In die tijd is er ontzettend veel gebeurd, maar hem is inmiddels één ding duidelijk. "In Groot-Brittannië lijkt het alsof de EU uit Groot-Brittannië stapt."

Boris Johnson heeft gisteren voorgesteld dat Noord-Ierland tot 2025 onder alle EU-regels voor de handel in agrarische én industriële producten blijft vallen. Daarmee wordt de gevreesde back-stop vermeden. Johnson zelf vindt dat hij hiermee de EU tegemoet komt en dat de EU nu ook water bij de wijn moet doen.

De basis van het probleem

Het gevoel in Groot-Brittannië dat wij nu zo langzamerhand een compromis moeten toestaan, is volgens Kees Boonman onterecht. "De Britten wilden weg, maar dat gevoel zie je niet terug. Dat is gelijk de basis van het probleem."

Arm land

Toch is het een heel slecht idee om Groot-Brittannië het zonder deal te laten uitzoeken. "Iedereen weet dat de Britten het heel slecht zelf kunnen uitzoeken. We hebben er groot belang bij dat het politieke stelsel daar niet totaal implodeert."

'Faillissement induwen'

Volgens Boonman is het noch in het belang van de EU, noch in het belang van het Groot-Brittannië als de Britten nog instabieler worden. "Ze zijn er politiek intern heel erg slecht aan toe. De mensen overigens ook." Volgens Boonman, die maandelijks naar Engeland reist, is het een straatarm land.

"Als je echte armoede wil zien en daar een reisje voor wilt doen, dan hoef je helemaal niet ver weg. Het is schokkend. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoeveel mensen er gewoon op straat slapen." Als we Groot-Brittannië nog verder het 'faillissement induwen' denkt Boonman dat we er in Europa ook veel last van krijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie