Buitenland
NOSNTR

Ophef om Maleisische campagne #WomenPreventCOVID19

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ophef om Maleisische campagne #WomenPreventCOVID19

Een online campagne in Maleisië met tips voor vrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld gedurende de coronacrisis heeft tot ophef geleid. Critici stellen dat het seksistisch is en genderstereotypen bevat.

De campagne bevatte online posters met de hashtag #WomenPreventCOVID19 waarin tips werden gegeven aan vrouwen om huiselijk geweld van hun man te voorkomen. Het ministerie van Vrouwenzaken plaatste onder andere als tip dat vrouwen ook thuis mooie kleding aan moeten doen en make-up moeten dragen.

Niet zeuren

Een van de posts bevat een man die zit op een bank, terwijl de tekst op de post zegt dat vrouwen niet 'sarcastisch' moeten zijn als zij om hulp bij huishoudelijk werk vragen. Bij een andere post met geluid werd geadviseerd om niet te zeuren door een stem die lijkt op het anime-karakter Doraemon – een blauwe robotkat die populair is in Azië.

Veel van de kritiek stelt dat de campagne de echte oorzaak van het probleem, huiselijk geweld, juist niet bespreekbaar maakt. Daarbij bevestigt de campagne ook nog bestaande stereotypen en werkt het vrouwenhaat in de hand, stellen critici.

De posts verschenen op de Facebook en Instagram van het ministerie van Vrouwenzaken in Maleisië. De overheid lijkt ze inmiddels verwijderd te hebben vanwege de aanhoudende kritiek.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie