Buitenland

Oud-ambassadeur Henne Schuwer: 'Houding Trump zijn we niet van hem gewend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-ambassadeur Henne Schuwer: 'Houding Trump zijn we niet van hem gewend'

Volgens oud-ambassadeur van Nederland in de Verenigde Staten, Henne Schuwer, was de houding van Trump in de rechtbank gisteren niet wat we van de oud-president gewend zijn. Trump was redelijk teruggetrokken, zo vertelde Schuwer in Sven op 1. "Voor hem ging het erom dat hij wilde laten zien: 'Zo behandelt men in het Amerika van Joe Biden een oud-president'."

Video niet beschikbaar

Schuwer ontmoette als ambassadeur president Trump meermaals. Hij denkt het vaakst terug aan zijn inaugurele rede. Schuwer was daarbij als vertegenwoordiger van Nederland aanwezig. "Ik zat naast mijn Duitse collega, en die was vreselijk aangedaan. Die collega zei: 'We hebben dit eerder gezien in Duitsland, en dit is precies hetzelfde'."

Turkije

Schuwer was ook kabinetschef onder secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer bij de NAVO. Gisteren trad Finland toe tot het bondgenootschap, maar op dit moment houdt Turkije een snelle toetreding van Zweden nog tegen. Schuwer schreef namens de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) een rapport over hoe Nederland Turkije diplomatiek gezien tegemoet moet treden. "Turkije is geopolitiek zo belangrijk dat je ze in de tent moet houden", luidt dat advies. "Ze hebben het tweede grootste leger van de NAVO op een cruciaal punt voor onze verdediging, dus houd ze erbij.

Europese Commissie

Een brief van de Europese Commissie over het Nederlandse stikstofbeleid veroorzaakte vorige week veel commotie in Den Haag. Schuwer was ook nog de Nederlandse ambassadeur bij de Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie. Volgens Schuwer valt de Eurocommissaris niks te verwijten. "Ik denk dat deze commissaris gewoon zijn termijn genomen heeft, en na zes weken de brief gestuurd heeft. Hij had kunnen checken: in welke situatie valt deze brief, maar dat hoeft hij niet te doen."

Henne Schuwer (lid Veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken) over Trumps rechtszaken en Finlands toetreden tot de NAVO - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie