Buitenland
VPRO

'Nieuwe Britse premier staat in schaduw van Boris Johnson. Hij wil een comeback'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuwe Britse premier staat in schaduw van Boris Johnson. Hij wil een comeback'

We kunnen ons klaarmaken voor de derde vrouwelijke Britse premier in de vorm van Liz Truss, zegt Rem Korteweg, Brexit-deskundige bij het Instituut Clingendael, in Bureau Buitenland. En die uitslag zou Boris Johnson bijzonder goed uitkomen, als maandag bekend wordt dat zij zijn opvolger wordt.

VPRO BB 0209 Verenigd Koninkrijk

Roze olifant

Wie gaat Boris Johnson opvolgen als premier: Liz Truss of Rishi Sunak? Maandag mogen de leden van de Britse Conservatieve partij kiezen. En dat terwijl dat ledenbestand nou niet bepaald bekendstaat als de perfecte afspiegeling van de samenleving. "Die leden zijn wat ouder, blanker en zitten vaker op het platteland dan de gemiddelde Brit," vertelt Korteweg.

Hoewel Truss aan kop staat in de peilingen en het haast ondenkbaar is dat Sunak haar nog inhaalt, is het op dit moment niet honderd procent zeker dat zij de nieuwe Britse leider wordt. Wat wel vaststaat, is dat het Verenigd Koninkrijk een minister-president krijgt die keihard ontkent dat de Brexit ook maar iets te maken heeft met de economische crisis in het land, zo blijkt uit een debat tussen Truss en Sunak in BBC News.

Hun uitspraken deden Korteweg denken aan het 'denk niet aan een roze olifant-verhaal'. "Ze lieten allebei de vraagsteller niet uitspreken en ze riepen allebei 'nee, nee, nee, de Brexit heeft níets met die crisis te maken”, zegt Korteweg. "Terwijl we weten dat de problemen aan de grens van Dover richting de Europese Unie, de files die daar zijn ontstaan en douanecontroles die tot vertraging leiden, juist álles te maken hebben met Brexit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Comeback van Johnson?

Ondertussen wordt Johnson als premier door velen gemist, en is er onder leden zelfs spijt dat ze hem de deur hebben gewezen. Korteweg: "Er was een peiling waarin gevraagd werd: u conservatieve kiezer, wie ziet u het liefst als premier? En toen kwam warempel Boris Johnson bovendrijven." Met als gevolg dat de nieuwe premier in de schaduw zal staan van Johnson. Sterker nog: als Truss hem zal opvolgen, dan komt dat Johnson bijzonder goed uit. Althans, zo redeneert Johnson zelf.

"Hij ziet Truss graag als opvolger, omdat ze niet bekendstaat als een goede leider. Als zij er een potje van zal maken, dan ziet Johnson dat als een kans om een comeback te maken." Ondertussen zal Johnson, zoals hij eerder ook al deed, van buitenaf kritiek leveren op het nieuwe leiderschap, door in zijn columns in de Telegraph met modder te gooien en vooral te benadrukken: "ik had dit véél beter gedaan".

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie