Buitenland
NOSNTR

Watersnood in Australië: 'We hadden voorbereid kunnen zijn'

  1. Nieuwschevron right
  2. Watersnood in Australië: 'We hadden voorbereid kunnen zijn'

De ergste watersnood uit de Australische geschiedenis, zo noemt de Australische premier Scott Morrison het noodweer van de afgelopen weken. In slechts enkele dagen viel er evenveel regen in het oosten van het land als normaal gesproken in een heel jaar. In NOS Nieuws en Co een reportage van correspondent Meike Wijers.

Zeker 21 mensen kwamen om het leven, tienduizenden moesten hun huis verlaten. Duizenden woningen zijn zo beschadigd dat ze compleet afgebroken moeten worden.

Nadat eerder de deelstaat Queensland en het noorden van New South Wales hard waren getroffen, was de afgelopen dagen miljoenenstad Sydney aan de beurt. "Het was ongelooflijk, er viel zo'n enorme hoeveelheid regen in heel korte tijd. De auto's dreven in de straat", zegt Andrew Bullock, die in de wijk Manly woont.

Hechte gemeenschap

Inmiddels is de storm in Sydney gaan liggen en nemen mensen de schade op. De straten liggen vol met verwoeste meubels en doorweekte vloerbedekking. Meghan Cooper heeft haar kaplaarzen aan en staat verdwaasd in haar ondergelopen voortuin.

"Het water kwam zo snel, we konden niet meer op tijd wegkomen. Mijn kinderen zaten vast op school. Gelukkig hebben we een heel hechte gemeenschap. Buren hebben mijn kinderen opgehaald en voor ons gezorgd", zegt ze terwijl ze volschiet.

Premier Morrison heeft de watersnood tot noodsituatie verklaard, zodat het leger sneller ingezet kan worden om steun te verlenen aan de getroffen regio's. Hij zegt dat er sprake is van een situatie die zich eens in de 500 jaar voordoet.

Boze bewoners

Morrison kondigde zijn besluit aan bij een bezoek in het getroffen Lismore, ten zuiden van Brisbane. Daar zijn de meeste huizen verwoest en kwamen vier mensen om het leven. Hij werd ontvangen door boze bewoners, die vinden dat de hulp veel te traag op gang is gekomen. Het meeste reddingswerk is gedaan door vrijwilligers, die soms zelf alles waren kwijtgeraakt en in hun auto moesten slapen.

Daarnaast zeggen activisten en deskundigen dat er te weinig aandacht is voor een belangrijke oorzaak van het extreme weer: klimaatverandering. "De verwoesting door dit noodweer is ongekend, maar toch hadden we erop voorbereid kunnen zijn", zegt Simon Bradshaw van onderzoeksorganisatie Climate Council, een voormalige overheidsinstelling die burgers informatie over klimaatverandering biedt. "We weten namelijk al jaren dat klimaatverandering leidt tot meer extreem weer."

Terwijl de gemeenschap langzaam aan het opruimwerk begint, is het gevaar nog niet geweken. De grond is zo verzadigd dat zelfs een klein beetje regen nieuwe overstromingen kan veroorzaken. En de verwachting is dat er de komende dagen nog veel meer regen gaat vallen.

NC noodweer Ozzie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie