Buitenland
EO

Het rommelt tussen de Britten en de Amerikanen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het rommelt tussen de Britten en de Amerikanen

Het rommelt een beetje tussen de Britten en de Amerikanen. En dat is geen goed nieuws voor Boris Johnson. Zeker nu, zo vlak voor de brexit-datum van 31 januari, wil hij graag pronken met het vooruitzicht van een handelsdeal met Amerika. Een deal waar conservatief Engeland zich al sinds het referendum in 2016 de vingers bij aflikt. Losgerukt van het veelkoppige monster in Brussel zelf weer de toekomst kunnen bepalen. Maar de praktijk is een stuk weerbarstiger.

Begin januari vonden de Britten zichzelf al terug in een lastige spagaat richting Iran. Moesten ze Trumps oorlogsretoriek volgen? Of toch maar aansluiting zoeken bij EU-bondgenoten Frankrijk en Duitsland? Ze deden grotendeels het laatste.

Afgelopen week was er ineens een belastingruzie tussen beide ministers van Financiën, live op een podium in Davos, waar de macht van de wereld samen kroop voor het jaarlijkse World Economic Forum. Willen jullie onze techreuzen gaan belasten? Prima, pakken wij jullie auto-industrie, zei Steven Mnuchin, Amerikaans minister van Financiën tegen zijn Britse collega Sajid Javid.

Het was niet de toon van vrienden. Van landen die zo prat gaan op hun special relationship, zoals Reagan en Thatcher dat deden. Of Bush en Blair. Of Roosevelt en Churchill.

Trump roept graag dat hij Johnson ‘een hele goede vriend’ van hem is. Maar als uiteindelijk blijkt dat de blonde premier lang niet zo loyaal is aan het Witte Huis als Trump hoopt, zal de sfeer snel genoeg omslaan.

Hoe moeten de Amerikanen en de Britten verder, na Brexit? En komen de Britten er straks buiten de EU snel genoeg achter dat een goede buur nog altijd belangrijker is dan een verre vriend?

Dat staat deze week centraal in ‘Brexit. De Podcast’, van Groot-Brittannië-correspondent Tim de Wit en historicus Arend-Jan Boekestijn. Zij laten elke week hun licht schijnen op de belangrijkste politieke gebeurtenis in Europa sinds de Val van de Muur.

Luister hier de editie van afgelopen week:

{quotepodcast audio="124150" author="#19 - De allerlaatste week in de EU voor Groot-Brittannië" caption="Brexit De Podcast: De allerlaatste week in de EU voor Groot-Brittannië" }
Ster advertentie
Ster advertentie