Buitenland
NOS

Kroongetuige Nabil B. wil niet meer samenwerken met OM

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kroongetuige Nabil B. wil niet meer samenwerken met OM

De kroongetuige in het liquidatieproces rond Ridouan Taghi schort zijn overeenkomst met het Openbaar Ministerie op, is zojuist bekend geworden op de zitting van vandaag. Kroongetuige Nabil B. wil geen enkele medewerking meer verlenen, zo wordt gemeld.

Wat de gevolgen van het opzeggen van de samenwerking zijn, is nog niet duidelijk. Het OM zegt dat de zitting van vandaag gewoon door kan gaan, omdat de verklaringen van Nabil B. daarbij geen grote rol spelen.

Er was al eerder veel gedoe tussen de advocaten van Nabil B. en het OM over zijn bescherming, zegt justitieredacteur Remco Andringa in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens de advocaten worden afspraken over de veiligheidsmaatregelen rond Nabil B. en zijn gezin stelselmatig niet nagekomen. "Het OM faalt op ieder vlak", aldus de advocaten. "B. heeft gezegd: tot hier en niet verder."

Broer Nabil B. vermoord

De eerste advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, werd in 2019 doodgeschoten bij zijn huis in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Een jaar eerder was de broer van Nabil B. doelwit. Een week nadat bekend was geworden dat Nabil B. verklaringen had afgelegd, werd zijn broer geliquideerd in Amsterdam-Noord.

Het Openbaar Ministerie blunderde de afgelopen jaren meerdere keren met foto's van de kroongetuige. Die werden per ongeluk toegevoegd aan het strafdossier. De advocaat van B. verweet het OM vreselijke onzorgvuldigheid: "Veiligheid, veiligheid, veiligheid. Het zet onze cliënt enorm onder druk en maakt zijn opsluiting heel erg zwaar. Een schoolmeester die twee vechtende kinderen uit elkaar moet halen doet beter werk."

Kroongetuige Nabil B. wil niet meer samenwerken met OM

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie