Buitenland
NOS

Frankrijk stelt een visverbod in voor een maand om de dolfijn te beschermen

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Frankrijk stelt een visverbod in voor een maand om de dolfijn te beschermen

Frankrijk verbiedt vanaf vandaag een maand lang bijna alle commerciële visserij in de Golf van Biskaje. Aanleiding is het hoge aantal dolfijnen dat verstrikt raakt in netten, sterft en aanspoelt op de Franse kust.

Frankrijk stelt een visverbod in om de dolfijn te beschermen

Video niet beschikbaar

"Dat verbod komt nu, omdat ze met name in de wintermaanden sinds 2017 echt een piek zien in het aantal strandingen en ook in het aantal bijvangsten", zegt dolfijn- en walvisecoloog Fleur Visser in NOS Met het Oog op Morgen.

Bijvangsten

Visser vertelt dat de dolfijnen in de wintermaanden meer naar de kuststrekken trekken om daar dan hun eten te vangen. Voor de kust eindigen ze dan als bijvangst. Naar schatting sterven er zo’n 6400 dolfijnen door de netten elk jaar. "Ze kunnen de netten niet altijd waarnemen, met name ‘s nachts. Ze gebruiken echolocatie om te jagen en die echolocatie is niet altijd in staat om terug te kaatsen van de netten. ’s Nachts kunnen ze die netten niet waarnemen en overdag ook niet altijd", zegt Visser. "Het is dun materiaal en ze zijn vaak ook bezig in grote groepen met het jagen en dan kan het zijn dat ze het niet tijdig opmerken."

Beschermen

De verwachting is dat het aantal sterfgevallen zal afnemen met de nieuwe maatregel. "Door een gebied af te sluiten voor de visserij, neem je natuurlijk de oorzaak weg van de bijvangst. Dus het zal de bijvangst zeker reduceren in die periode dat het gebied dicht is."

Maar er zou meer gedaan kunnen worden om de dolfijnen te beschermen, zegt Visser. "Er is een advies van ICES, Dat is International Council voor Exploration of the Seas en wat zij adviseren is een stop van minimaal 4 maanden en het hele jaar gebruik maken van pingers. Dat zijn kleine apparaatjes die je op netten vastzet. De apparaatjes maken geluiden die dolfijnen en andere dieren, zoals zeehonden, afschrikken. Zo komen ze niet in de buurt van die netten."

Frankrijk stelt een visverbod in om de dolfijn te beschermen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie