Buitenland
VPRO

Tanzaniaanse agenten door president naar de sportschool gestuurd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tanzaniaanse agenten door president naar de sportschool gestuurd

Politieofficieren in het Oost-Afrikaanse land Tanzania moeten verplicht de sportschool in. Het is afgelopen met de veel te dikke buiken, vindt de Tanzaniaanse president. In Buitenland Uitgelicht vertelt correspondent Joost Bastmeijer over dit opmerkelijke besluit.

VPRO BB 1808 Joost Bastmeijer

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overmatig dikke buiken

"Tijdens een parade van de grenspolitie viel president Samia Suluhu Hassan iets op. De agenten in haar land hadden wel heel vaak last van overgewicht. Ze besloot nog tijdens die parade haar te dikke officieren hierop aan te spreken", vertelt de Afrika-correspondent in Uitgelicht. "Ze zag dat met name de wat oudere en ervaren agenten een dikke buik hebben."

"Nu moeten de agenten naar de sportschool en fitter worden," zegt Bastmeijer. "Want alleen dan kunnen ze wendbaar zijn en goed hun werk doen. Met een dikke buik achter verdachten aanhollen is niet handig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ronde buik als statussymbool

"Overgewicht is een groeiend probleem in Tanzania. Uit recent onderzoek blijkt dat vooral in de grote steden steeds meer mannen last hebben van overgewicht. Dat komt vooral omdat ze weinig bewegen. Bijna vier op de tien mannen is ook te zwaar,“ licht de correspondent toe. "Maar het probleem is dat omvangrijke buiken hier in Oost-Afrika toch vooral worden gezien als iets goeds, helemaal als mannen wat ouder zijn is een goed gevulde buik een statussymbool. Ik heb de afgelopen jaren vaak genoeg vrouwen gesproken die trots waren op de buik van hun echtgenoot."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie