Buitenland
VPRO

Laschet of Baerbock: wie wordt de nieuwe Kanzler?

foto: Christof STACHE / AFPfoto: Christof STACHE / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Laschet of Baerbock: wie wordt de nieuwe Kanzler?

In Duitsland worden de contouren van een zinderende strijd richting de verkiezingen in september steeds zichtbaarder. Nu zowel de christendemocraten als de Groenen hun kandidaat hebben bekendgemaakt, kan de strijd écht gaan beginnen. In de rubriek Bureau Berlijn besteed Bureau Buitenland uitgebreid aandacht aan onze Oosterburen richting die verkiezingen.

VPRO BB Duitsland

The only way is up

Bij de christendemocraten werd maandenlang driftig gediscussieerd wie hun 'Kanzlerkandidat' moest gaan worden. De nieuwe partijvoorzitter Armin Laschet leek het meest voor de hand liggend, maar Markus Söder van zusterpartij CSU is in de peilingen veel populairder. Toch gooide na een hevige strijd laatstgenoemde zijn handdoek in de ring. Laschet neemt de leiding over nu de partij in de peilingen er slecht voor staat.

Toch hoeft dat volgens Hanco Jürgens van het Duitsland-instituut niet persé slecht te zijn, vertelt hij in Bureau Buitenland. ''Het is nog ruim vijf maanden tot de verkiezingen. Het kan heel goed dat de kiezer tegen die tijd allang is vergeten wat er allemaal aan vooraf is gegaan.'' Volgens Jürgens kan Laschet bovendien schermen met het feit dat zijn CDU Duitsland door de coronacrisis heeft geloodst. ''Hij kan zeggen dat de CDU Duitsland door de eerste golf heeft geleid. Het vaccineren ging dan wel even mis, maar ook dat lijkt nu op orde te komen. Ik denk dat Laschet helemaal niet in zo’n grote crisis zit als dat het lijkt.''

De Groenen

De Groenen schoven maandag Annalena Baerbock naar voren als hun kandidaat. Nu die partij in de peilingen steeds dichter naar de CDU kruipt, lijkt zij de belangrijkste uitdager van Laschet te gaan worden. Ook bij de Groenen was het echter nog de vraag of Baerbock, of Robert Habeck, beiden covoorzitter van de partij het zou worden. ''Samen deden ze het heel goed bij de Groenen'', merkt Hanco Jürgens op. ''Habeck is het politieke natuurtalent, met iets meer rust, al heeft ie het nadeel dat ie zich soms versprak. Baerbock is wat feller en ambitieuzer. Ze vulden elkaar goed aan. Nu ze gekozen hebben voor één, maakt dat de kwetsbaarheid ook groter.''

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie