Buitenland
BNNVARA

Bouterse-vonnis verdeelt Suriname: hoe nu verder?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bouterse-vonnis verdeelt Suriname: hoe nu verder?

De Surinaamse president Bouterse is veroordeeld tot twintig jaar cel. Hoe nu verder? "De Surinaamse gemeenschap hier is vooral in de war. En erg verdeeld", vertelt Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

De uitspraak kwam als een grote verrassing. Het leidde bij velen tot onbegrip en bij anderen tot euforie. "Ik heb er champagne op gedronken", vertelt oud-nieuwslezeres Noraly Beyer. "Ik voelde me euforisch. Na zoveel jaren wachten, eindelijk rechtvaardigheid." Ook Sitalising ziet het als een overwinning van de rechtsstaat. Maar ze ziet ook dat het vonnis de Surinaamse gemeenschap enorm verdeeld.

Euforie en onbegrip in verdeeld Suriname

"Een deel is euforisch. Maar een ander deel denkt dat dit een politiek proces is en dat hun president geen enkele blaam treft", vertelt Sitalsing. "Dat zie je ook aan zijn heldenontvangst bij terugkomst in Suriname, na zijn bezoek aan China."

Beyer kijkt met compassie naar de aanhangers van Bouterse. "Hij is hun held. Ze zijn op hun eigen manier afhankelijk van hem en daardoor blind voor wat goed en kwaad is in deze wereld. Mensen die altijd in een krotje hebben geleefd en dankzij Bouterse nu in een stenen huis wonen, zijn hem eeuwig dankbaar."

Die verdeeldheid uit zich ook in het feit dat niemand wil samenwerken, zegt Sitalsing. "Dus er is een enorme stoet partijen en een gigantische hoeveelheid aan media-uitingen. Dat komt omdat mensen niet meer weten wie ze kunnen vertrouwen. Dus iedereen begint iets voor zichzelf."

Niet alleen verdeling, ook heling

Toch is er ook een helingsproces ingezet, denkt Beyer. "Dit vonnis heeft er ook voor gezorgd dat mensen nu denken: 'Er is dus wel degelijk gerechtigheid. Al hebben we er lang op moeten wachten.' En dat is een hele grote vooruitgang voor het geestelijk welzijn van veel Surinamers." Ook Sitalsing denkt dat het vonnis veel Surinamers een gevoel van zelfvertrouwen geeft. "Het is een zegen dat zo'n uitspraak plaats heeft kunnen vinden."

In mei 2020 is de bevolking aan zet. Dan zijn er verkiezingen. "Het worden de spannendste verkiezingen sinds een lange tijd. Het is nu aan de oppositie om zich te verenigen", zegt Sitalsing.

Hoe leeft Suriname verder na het Bouterse-vonnis?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie