Buitenland
WNL

Oud-ambassadeur en topdiplomaat Robert Serry: 'Het wordt de week van de waarheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-ambassadeur en topdiplomaat Robert Serry: 'Het wordt de week van de waarheid'

Robert Serry, de eerste ambassadeur in Oekraïne en voormalig topdiplomaat bij de VN, spreekt van een cruciale week voor Kiev. “Deze week zal blijken of een belegering van de stad wordt doorgezet, en of die enige kans maakt.” Pas dan hebben politieke onderhandelingen volgens Serry enige kans van slagen. Dat zegt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Dat Kiev na elf dagen nog niet bestormd is, komt volgens Serry doordat de Russen zich hebben verkeken op de weerstand van de Oekraïners. Tegelijkertijd is er nu een enorme Russische troepenmacht verzameld. “Als ze ook gaan bombarderen, dan voltrekt zich het scenario dat we eerder hebben gezien in Grozny en in Aleppo.” Bij die bombardementen werd de hele stad getroffen. “Maar met al mijn vertwijfeling over wat er nu plaatsvindt, weet ik niet hoe het gaat aflopen.”

Humanitaire zones

Serry pleit, in ieder geval, voor het al dan niet in VN-verband instellen van bepaalde humanitaire veilige zones. Die gebieden zouden dan ook een ‘no-flyzone’ kunnen worden, een gebied waarboven niet gevlogen mag worden.

Serry begrijpt dat dit vanuit de NAVO niet kan. Een zogenaamde coalition of the willing zou een dergelijke no-flyfzone wel kunnen instellen en handhaven. Een aantal landen zou dit initiatief kunnen nemen. “We moeten onze internationale verantwoordelijkheid voor zoveel vluchtelingen nemen.”

Giro 555

Nu de situatie met de dag ernstiger wordt in Oekraïne, ziet de oud-ambassadeur ook dat de stemming in Nederland omslaat. Zeker na het referendum van 2016, waarin Nederland tegen een associatieverdrag met Oekraïne stemde. “We begrijpen eindelijk dat Oekraïne alleen maar een onafhankelijk en democratisch land wil blijven.”

Als Oekraïne een Europees perspectief had gehad, dan was deze oorlog volgens Serry misschien niet gebeurd. “Het is een land dat tussen de wal en het schip valt.”

Familie

De schoonouders van Serry zijn nog in Kiev. “Die zijn daar nog, en die blijven. Ondanks onze smeekbeden om mee te gaan met een konvooi. Ze willen samen met Zelenski in Kiev blijven.”

Serry heeft zijn eigen pogingen om ze terug te halen moeten opgeven. “Deze oorlog raakt mij, als crisisdiplomaat, persoonlijk ook zeer.”

Sven op 1 - 07 Mar 2022, 11:31 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie