Buitenland
NOS

Britse verpleegkundige staat terecht voor babymoorden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse verpleegkundige staat terecht voor babymoorden

In Engeland staat een verpleegkundige voor de rechter die ervan wordt verdacht in 2015 en 2016 in een ziekenhuis zeven baby's te hebben vermoord. Ook zou ze geprobeerd hebben tien andere baby's om het leven te brengen. Richard Gill, emeritus hoogleraar statistiek in Leiden schreef naar aanleiding van deze zaak een rapport over rechtszaken waarbij het bewijsmateriaal door statistieken is beïnvloed. Hij vertelt erover in Met het Oog op Morgen.

"Het ziekenhuis begon haar te verdenken omdat het aantal overlijdens minder werd toen zij met vakantie was", zegt Gill. Tijdens haar diensten kwamen ongebruikelijk veel baby's om, dus Letby werd gearresteerd. Dat was niet voor het eerst: ze was al twee keer eerder opgepakt, maar werd bij gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Nu zou er ander bewijs zijn, waardoor Letby voor een derde keer kon worden opgepakt. Om wat voor bewijs het precies gaat, zal pas in tijdens de rechtszaak duidelijk worden.

Gebrek aan medisch bewijs

"Ik ben bang dat in de zaak van Lucy Letby hetzelfde gebeurd als in de zaak van Lucia. Het medische bewijs raakte ondergeschikt aan het statistische bewijs en er ontstaat een tunnelvisie", zegt Gill.

Rechtstreekse bewijzen, zoals dna-sporen of vingerafdrukken, zijn in die zaak nooit gevonden. De Berk werd schuldig bevonden omdat de sterfgevallen waarbij zij betrokken zou zijn, allen onverwacht kwamen en medisch onverklaarbaar waren. Ook had De Berk opvallend vaak dienst tijdens het overlijden van een patiënt.

Ze werd veroordeeld voor moord en poging tot moord op patiënten in het ziekenhuis waar ze werkte en kreeg een levenslange celstraf opgelegd. In april 2010 werd de Berk definitief vrijgesproken, nadat ze zes jaar in de cel had gezeten. Het gerechtshof sprak haar niet alleen vrij, maar benadrukte in het arrest ook dat haar onschuld vaststaat.

Gesjoemel met cijfers

"Bij de zaak van de Berk was ook een deskundige betrokken die stelde dat er een kans was van 1 op 342 miljoen dat een verpleegkundige bij zoveel van de overlijdensgevallen dan wel reanimatie-incidenten betrokken is", vertelt Gill. "We weten nu dat er van alles mis was met zijn berekeningen en de methodologie die hij gebruikte."

Ook de cijfers die het ziekenhuis gebruikte om de zaak tegen de Berk hard te maken, waren volgens Gill niet goed uitgekozen. "Ze hebben heel selectief gekeken naar de cijfers. Ze konden zo alleen de gevallen eruit plukken waarbij er sprake was van overlijden. Gevallen van mensen die het wel overleefde en waar de Berk bij betrokken was, werden niet meegenomen in de cijfers. Daardoor werd de verdenking dat er wel iets mis moest zijn een stuk sterker."

Britse verpleegkundige staat terecht voor babymoorden

Ster advertentie
Ster advertentie