Buitenland
KRO-NCRV

Rechtszaak tegen prins Andrew start: 'Hij gaat de boel negeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaak tegen prins Andrew start: 'Hij gaat de boel negeren'

Vandaag staat in New York de eerste hoorzitting op het programma van de rechtszaak die een vrouw heeft aangespannen tegen de Britse Prins Andrew. Ze zegt dat ze op 17-jarige leeftijd meerdere keren is misbruikt door de tweede zoon van koningin Elizabeth. Correspondent Lia van Bekhoven denkt dat de strategie van de prins hetzelfde is als de afgelopen jaren. “Hij gaat de boel negeren.”

Virginia Guiffre heeft in verschillende interviews haar verhaal gedaan en zegt als minderjarige drie keer seks te hebben gehad met de Britse royal. De prins ontkent alle betrokkenheid. Dat deed hij onder meer in een omstreden interview met de BBC in 2019 waarin hem werd gevraagd naar zijn relatie met de overleden miljonair en pedofiel Jeffrey Epstein.

Geen verdediging

Van Bekhoven denkt dat de strategie van de prins onveranderd blijft omdat hij niet vertegenwoordigd gaat zijn door zijn advocaten. Hij gelooft ook niet dat hij zich hoeft te verdedigen, want naar eigen zeggen is hij niet correct gedagvaard. Volgens Andrew zijn de papieren van de rechtbank niet persoonlijk aan hem overhandigd. "Deze zijn afgeleverd aan de deur waarna de prins naar het Schotse kasteel van zijn moeder is gevlucht", vertelt Van Bekhoven. Volgens de Britse pers houdt hij zich op dat landgoed schuil.

Daarbij erkent de prins de Amerikaanse jurisdictie ook niet. "Iedere strategie die hij kiest is voor hem riskant", zegt Van Bekhoven. "Als hij weigert mee te doen kan hij worden veroordeeld in absentia. Dit zou hem een enorme boete en reputatieschade voor hemzelf en de rest van de koninklijke familie opleveren."

Reputatieschade

En met die reputatie is het al behoorlijk slecht gesteld in het Verenigd Koninkrijk, zegt Van Bekhoven. In de kranten vraagt men zich af hoe de royals zich kunnen inlaten met zulke omstreden figuren zoals Jeffrey Epstein. Ook prins Charles ligt onder vuur vanwege geld dat hij zou hebben aangenomen van Saudische vrienden in ruil voor onderscheidingen of een verblijfsvergunning.

Rol 'The Queen'

Koningin Elisabeth spreekt vanuit haar functie nooit over deze affaire, maar haar boodschap is volgens Van Bekhoven duidelijk. "Zij staat achter Andrew en gelooft hem." Dat blijkt volgens Van Bekhoven omdat 'The Queen' zich telkens wanneer er nieuws naar buiten komt over de zaak, laat fotograferen met haar zoon of hem een nieuwe onderscheiding geeft. Ook weigert ze hem uit zijn laatste militaire functie te zetten.

Kroonprinsen Charles en William zijn stelliger, zegt Van Bekhoven. "Ik denk dat Charles hem het liefst verbannen had naar een verre, barre strafkolonie als dat nog zou bestaan. Zij zijn zich veel meer bewust van de schade voor de Windsors op lange termijn."

Andrew zelf lijkt zich van geen kwaad bewust. Hij gaf deze zaterdag nog een groot feest voor zijn jachtvrienden in het kasteel in Schotland. Volgens Van Bekhoven zijn er weinig mensen in Engeland die het erg zouden vinden als de prins afwezig blijft. "Als je hem nooit meer zou zien, dan zou hij niet vreselijk gemist worden."

Lia van Bekhoven over Prins Andrew

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie