Buitenland

'De angst in Iran om alles kwijt te raken is groot'
NOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De angst in Iran om alles kwijt te raken is groot'

De spanningen tussen de regeringen van de Verenigde Staten en Iran lopen hoog op. Over en weer wordt er gedreigd met sancties en het atoomakkoord uit 2015 lijkt niet langer houdbaar. De Iraans-Nederlandse dichteres Nafiss Nia is bang dat de wereld vergeet wie uiteindelijk de echte slachtoffers zijn van het geruzie: het Iraanse volk.

Veel mensen in Iran zijn teleurgesteld, vertelt Nia. "Ze konden na het akkoord heel even opgelucht ademhalen. Iran was niet meer een gesloten land en Iraniërs werden niet meer buitengesloten. Mensen hadden het gevoel dat ze nu eindelijk mee konden doen met de rest van de wereld."

Over het nucleaire akkoord met Iran werd lang onderhandeld. Het Iraanse kernprogramma werd aan banden gelegd en in ruil daarvoor kwam er verlichting van de jarenlange economische sancties. "Het maakt de wereld een stuk beter", zei EU-buitenlandcoördinator Mogherini destijds.

Dat gevoel hadden de Iraniërs volgens Nia ook. "Ze kregen langzaam maar zeker meer vrijheden. Er kwamen meer gelegenheden voor jonge Iraniërs om te reizen en werk te vinden."

Huisje, boompje, beestje weg

De angst om dat allemaal kwijt te raken is daarom ook erg groot. "Zo'n 80 procent van de Iraniërs komt uit de middenklasse, huisje, boompje, beestje. Het gevaar is nu dat ze alles verliezen en dat zorgt voor meer interne onrust."

Vertrouwen in het buitenland is er ook niet meer. "Ze voelen zich verraden door de EU. Je kan niet eerst een land met zoveel bijeenkomsten en vergaderingen zover krijgen dat het tot een akkoord komt, om vervolgens blindelings Amerika te volgen en Iran in de steek te laten."

Nia is bang dat het opnieuw een soort 'de rest van de wereld tegen Iran' wordt. "Dit werkt juist in het voordeel van de Iraanse regering. Het volk voelt zich in de steek gelaten. Iraniërs zijn overlevers en zij zullen zich uiteindelijk bij hun regering aansluiten om tegen de wereld op te staan."

Ster advertentie
Ster advertentie