Buitenland
NOS

Abercrombie & Fitch onderzoekt beschuldigingen van seksueel misbruik tegen voormalig CEO Mike Jeffries

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Abercrombie & Fitch onderzoekt beschuldigingen van seksueel misbruik tegen voormalig CEO Mike Jeffries

In een recente BBC-documentaire kwamen acht mannen naar voren met verontrustende getuigenissen over mogelijk seksueel misbruik door voormalig Abercrombie & Fitch CEO Mike Jeffries. Modejournalist Susan Sjouwerman, die het schandaal nauwlettend volgt, verklaart: "Deze acht mannen hebben nare situaties meegemaakt waarbij ze het gevoel hadden dat ze slachtoffer waren van misbruik. Het waren allemaal vrij jonge mannen."

De documentaire onthulde dat Jeffries, samen met zijn man Matthew Smith, een goed georganiseerd systeem leidde om jonge mannen te rekruteren. Sjouwerman legt uit: "Via ronselaars werden de mannen benaderd om naar feestjes te gaan waar Mike Jeffries zich bevond. Vaak waren het jonge mannen die uit de provincie kwamen en pas net in een grote stad gingen wonen. Die waren nog een beetje naïef wat het grote stadsleven betreft."

Mike Jeffries, in zijn tijd als CEO, genoot van groot succes in de modewereld, maar stond ook bekend om zijn lastige en opvliegende karakter. Susan Sjouwerman voegt hieraan toe: "Hij was iemand die lastig kon zijn om mee te werken en een opvliegerig karakter heeft, maar hij kwam overal mee weg omdat hij heel succesvol was."

'Hij heeft eerder onder vuur gelegen'

Sjouwerman merkt op: "Jeffries is al een paar jaar geleden met pensioen gegaan, nu zijn de risico's gewoon kleiner als je naar voren stapt met je verhaal." Hij heeft eerder onder vuur gelegen vanwege klachten over racistisch personeelsbeleid bij Abercrombie & Fitch. Sjouwerman herinnert eraan: "Hij heeft ooit gereageerd op de ophef over dat de marketingstrategie van Abercrombie racistisch zou zijn. Dat vond hij allemaal overdreven, als merk moet je nou eenmaal een duidelijke doelgroep durven kiezen."

Wat betreft het stilzwijgen van Jeffries over de recente beschuldigingen, zegt Sjouwerman: "Over deze nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik zwijgt hij. Zijn advocaten zeggen vaak alleen maar 'no comment', en er is geen gedetailleerde reactie gekomen in een statement of interview." Abercrombie & Fitch heeft geschokt gereageerd op de beschuldigingen en aangekondigd een intern onderzoek te starten.

misbruik

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie