Buitenland
NOS

Venezuela weer grotendeels in het donker door stroomuitval

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Venezuela weer grotendeels in het donker door stroomuitval

Het grootste deel van Venezuela zit - niet voor het eerst - zonder elektriciteit. Volgens berichten op sociale media is in 19 van de 24 staten de stroom uitgevallen.

Ook hoofdstad Caracas is getroffen. Netblocks, een Europese ngo die censuur op internet meet, zegt dat het grootste deel van Venezuela offline is. In maart was het ook al twee keer raak in Venezuela. Langdurige stroomuitval veroorzaakte toen onder meer watertekorten. Ook lag het openbaar vervoer stil en werd er op veel plekken geplunderd.

Aanval

President Maduro gaf toen de VS de schuld; de elektriciteitsvoorziening zou zijn gesaboteerd met een hackaanval. Dit keer stelt de regering dat er een elektromagnetische aanval is geweest.

Tegenstanders van de regering zeggen dat het elektriciteitsnetwerk van het Zuid-Amerikaanse land sterk is verouderd, omdat er al jaren niet in is geïnvesteerd. Venezuela kampt door economische en politieke crises al jaren met humanitaire rampspoed. Hoewel oppositieleider Guaidó zichzelf begin dit jaar heeft uitgeroepen tot president, heeft Maduro nog steeds de steun van het leger, de rechters en de politie.

Venezuela weer grotendeels in het donker door stroomuitval

Ster advertentie
Ster advertentie