Buitenland

'Zeggen dat je van wolven houdt is in Noorwegen net zoiets als uit de kast komen'

foto: Anne van der Veenfoto: Anne van der Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zeggen dat je van wolven houdt is in Noorwegen net zoiets als uit de kast komen'

[KRO-NCRV] In Nederland is de wolf nog een zeldzaamheid, maar in Noorwegen zijn ze echt terug van weggeweest. Het zijn er nu bijna 70 en niet iedereen is daar blij mee.

In het land worden de discussies tussen voor- en tegenstanders van de wolf met de dag grimmiger. De regering heeft besloten dat een groot deel van de wolvenpopulatie mag worden gedood, maar natuurorganisaties hebben dat tot 1 januari weten terug te draaien.

Verslaggever Anne van der Veen bezocht Floris Smeets, natuurfotograaf en gids in Noorwegen. Hij vertelt zijn verhaal:

''In Noorwegen loopt de discussie tussen voor- en tegenstanders van de wolf hoog op. We denken dat er zo’n beetje ruim 60 wolven in dit land wonen, maar ze zorgen voor veel schade bij de boeren. Het vee loopt hier zomers vrij rond en de wolf kan dus makkelijk de schapen aanvallen."

'Wolven eten te veel elanden'

"De boeren zijn het zat en vinden dat het merendeel van de wolven zou moeten worden afgeschoten. Maar de boeren staan niet alleen, ook de jagers vinden dat. Jagen is een populaire hobby hier in Noorwegen. Vooral de elandjacht is populair. De jagers vinden dat de wolven te veel elanden eten en dat zij daardoor minder te jagen hebben. Ik ben het hier niet mee eens."

"Natuurlijk is het vervelend als de boeren last hebben van de wolven, maar daar kan je met slim natuurbeheer best wat aandoen. Ik ben van huis uit ecoloog en ben afgestudeerd op ‘wildlife managment’ dus ik weet wel waar ik het over heb. En voor de jagers blijven gerust genoeg elanden over. 'De wolf is juist goed voor het ecosysteem in Noorwegen, ze horen hier gewoon thuis.''

'Mensen weten dat ik pro-wolf ben'

"Ik woon al sinds 2010 in Noorwegen maar sinds kort weten mensen uit mijn dorp dat ik pro-wolf ben. Sinds ze het weten willen sommige buurtbewoners niet meer met mij praten, het ligt hier heel gevoelig. Het voelde een beetje als uit de kast komen. De voor- en tegenstanders vliegen elkaar voortdurend in de haren, en een echte discussie gebaseerd op argumenten is er haast niet."

"Boeren en jagers vinden dat natuurbeschermers niks van de natuur en het echte leven op het platteland weten. De regering heeft ook besloten dat er voor het eerst wolven mogen worden geschoten in het beschermde wolvengebied hier, tot nu toe heeft het Wereld Natuurfonds dat kunnen tegen houden. Ook volgend jaar wil de regering de wolven, daar weer schieten er loopt nog een rechtszaak over."

"Ik denk dat andere landen veel kunnen leren van de situatie hier. In Noorwegen was men verrast door wat het voor hen betekende toen de wolf opeens weer in het land was. In Nederland, waar nu soms ook een wolf wordt gesignaleerd, hoeft het niet zo uit de hand te lopen. Als je weet dat de wolven komen en je neemt wat goede voorzorgsmaatregelen, hoeft het helemaal geen probleem te zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie