Buitenland
NOS

Gewapende mannen dringen tv-studio binnen: 'Totale chaos in Ecuador'

foto: EPA/TC Noticias
  1. Nieuwschevron right
  2. Gewapende mannen dringen tv-studio binnen: 'Totale chaos in Ecuador'

Gewapende mannen met wapens en explosieven in de televisiestudio en ontvoeringen van agenten en dokters. "Het is totale chaos in Ecuador", vertelt Latijns-Amerika correspondent Nina Jurna.

"Gewapende mannen drongen de studio binnen, tijdens een live tv-programma", vertelt Jurna. "Tijdens die uitzending werden mensen bedreigd en werd de presentator onder schot gehouden. De gewapende mannen zijn opgepakt, maar de bedreigingen waren live te volgen op tv en mensen zijn enorm geschrokken."

Ook in de rest van Ecuador was er sprake van geweld. "Er zijn agenten ontvoerd, gewapende mannen zijn een universiteit binnengedrongen en er zijn artsen ontvoerd bij een ziekenhuis. Zowel gisteren als eergisteren vonden er gevangenisopstanden plaats. Er zouden al tien doden zijn gevallen. Kortom, het is totale chaos in het land."

Bedreigd

Volgens Jurna wordt het land al langer 'geteisterd door een aaneenschakeling van aanvallen'. "Er is veel drugsgeweld. Vorig jaar werd er vlak voor de verkiezingen een presidentskandidaat vermoord op klaarlichte dag."

De geweldsincidenten volgen kort op het uitroepen van de noodtoestand, door de Ecuadoraanse president Noboa. Dat deed hij weer na de ontsnapping van drugsbaas 'Fito'. "Hij ontsnapte zondag uit de gevangenis", vertelt Jurna. "Fito zou ook weer verantwoordelijk zijn voor de moord op de presidentskandidaat, hij zou hem eerder vanuit de gevangenis al bedreigd hebben."

In de greep van

De noodtoestand van Noboa betekent dat er voor 60 dagen een avondklok en een samenscholingsverbod is, legt Jurna uit. "Dit geweld staat eigenlijk voor een groter probleem in Ecuador. Er is de laatste jaren ontzettend veel drugsgeweld en het land is eigenlijk een van de nieuwe doorvoerhavens van cocaïne richting Europa. Het ligt tussen twee grote cocaïne-producerende landen; Peru en Colombia. Het land is eigenlijk in de greep van drugskartels."

De nieuwe president Noboa heeft direct bij zijn aantreden al 'de oorlog verklaard aan drugskartels', vertelt Jurna. "Hij heeft - nu het zo uit de hand is gelopen - al direct gezegd dat hij 20 gangs als terroristische organisaties verklaard en heeft de hulp van het leger ingeroepen. Het geweld wat we nu zien is eigenlijk het antwoord van de gangs, want die zijn natuurlijk niet blij met zo'n harde aanpak."

Nergens bang voor

Die aanpak kijkt Noboa af van El Salvador. "Daar is ook al jaren een groot drugs- en geweldsprobleem. De president neemt hele harde maatregelen en sluit iedereen op die of zelfs drugs gebruikt, of verdacht wordt van betrokkenheid van drugshandel - vaak zonder proces. Er is kritiek op vanuit mensenrechtenorganisaties, maar de criminaliteitscijfers zijn daar wel erg gezakt en mensen kunnen weer veilig over straat."

In Ecuador is het nog lang niet zo ver. "Zo'n bestorming van een tv-zender, daarmee laten de gangs zien dat ze nergens bang voor zijn. 'We kunnen dit gewoon maken', is de boodschap. En dat heeft voor een heleboel angst gezorgd in de samenleving", besluit Jurna.

Nina Jurna over Equador

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie