Buitenland
NOS

Toeristische trekpleister Machu Picchu dicht door politieke onrust

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toeristische trekpleister Machu Picchu dicht door politieke onrust

De Peruaanse overheid heeft per direct Machu Picchu, de belangrijkste toeristische attractie van het land, gesloten. Peru gaat gebukt onder felle anti-regeringsprotesten waarbij sinds vorige maand meer dan vijftig doden zijn gevallen. De overheid is bang dat toeristen die de voormalige Inca-nederzetting willen bezoeken iets overkomt. NOS Met het Oog op Morgen had gisteravond contact met correspondent Boris van der Spek.

Behalve de ruïnestad in de bergen zijn ook de wandelpaden die naar Machu Picchu leiden gesloten. Zeker 400 mensen, onder wie 300 buitenlanders, zijn nu gestrand in het nabijgelegen dorp Aguas Calientes. De Peruaanse minister voor Toerisme zegt dat de bezoekers niet wegkunnen omdat de spoorlijn in het dorp is beschadigd door demonstranten.

"Het is voor de gestrande toeristen die er zitten echt een problematische situatie", aldus Van der Spek. Aan hen wordt gevraagd zich te registreren voor evacuatie. Sommige groepjes reizigers zouden evacuatie niet willen afwachten en al te voet op weg zijn naar het dichtstbijzijnde dorp dat is aangesloten op het wegennet, een wandeling van zeker zes uur.

'Institutionele staatsgreep'

In december kwamen ook al honderden toeristen vast te zitten bij Machu Picchu vanwege de onlusten in het zuiden van Peru. Toen hadden demonstranten de spoorlijn op verschillende plekken geblokkeerd met stenen.

De actievoerders eisen het vertrek van president Boluarte en de vrijlating van oud-president Castillo uit de gevangenis. Hij werd begin december afgezet omdat hij het parlement wilde ontbinden, om zo juist afzetting te voorkomen. "Een soort institutionele staatsgreep", omschrijft Van der Spek het. Kort daarna werd Castillo aangeklaagd voor rebellie.

Noodtoestand

Dat leidde tot grote woede bij zijn aanhangers, die zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen willen. Boluarte heeft al toegezegd de verkiezingen van 2026 te vervroegen naar 2024.

Op dit moment geldt in verschillende regio's van Peru de noodtoestand, waaronder in de hoofdstad Lima. Ook afgelopen nacht braken daar rellen uit na demonstraties tegen de president. Ordetroepen zetten traangas in om demonstranten uiteen te drijven. "De protesten worden steeds feller. Dat heeft te maken met de volhardheid van de demonstranten, maar ook de repressie van de politie. Peru zal de komende tijd nog behoorlijk chaotisch blijven", zegt Van der Spek.

oog peru

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie