Buitenland

Oostenrijkse kanselier Kurz treedt af om corruptieschandaal

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Oostenrijkse kanselier Kurz treedt af om corruptieschandaal

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz treedt af. Hij ligt onder vuur vanwege een corruptieschandaal.

De Groenen, de coalitiepartner van Kurz' eigen ÖVP, hadden de ÖVP gevraagd iemand anders als bondskanselier naar voren te schuiven. Dat gebeurt nu, Kurz maakt plaats voor minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg. Dinsdag zou in het parlement een motie van wantrouwen tegen Kurz in stemming worden gebracht.

Kurz maakte zijn aftreden bekend op een persconferentie. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar zei dat hij in het belang van het land nu terugtreedt. De pandemie is nog niet overwonnen en het economisch herstel is nog onvoldoende op gang gekomen, zei hij. In zo'n situatie mag volgens hem geen chaos en instabiliteit ontstaan. Hij blijft wel partijleider en neemt plaats in het parlement.

De 35-jarige politicus wordt verdacht van misbruik van overheidsgeld en manipulatie van opiniepeilingen, onder meer om kanselier te kunnen worden. In verband daarmee deed de politie deze week invallen in ministeries, het ÖVP-partijkantoor en de kanselarij.

Wonderkind

Zijn partij heeft hem steeds gesteund. Kurz was het politieke wonderkind van de ÖVP. Op zijn 24e was hij staatssecretaris en drie jaar later minister van Buitenlandse Zaken. Eind 2017 werd hij bondskanselier, vergelijkbaar met de positie van premier in Nederland.

"Hij had het imago van een jonge, knappe politicus, zoals we destijds ook Obama, Trudeau en Macron leerden kennen", zei correspondent Wouter Zwart gisteren over hem. "Zonder de publiciteitscampagne waar hij nu van wordt beticht had hij het misschien ook gered. Je kunt je afvragen: dat heeft zo'n jongen toch niet nodig?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie