Buitenland
NOS

'Het advies is: bel de dokter, maar er is geen dokter'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het advies is: bel de dokter, maar er is geen dokter'

Ook in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden is het coronavirus vastgesteld, Artsen zonder Grenzen luidt de noodklok: "Er zit niets anders op dan de kampen sluiten."

Video niet beschikbaar

Dinsdag werd de eerste besmetting gemeld op een kamp op Lesbos, waar duizenden migranten en vluchtelingen verblijven. "Dat is uitermate zorgelijk omdat je in die situaties juist geen uitbraak wilt hebben", zegt Marit van Lenthe van Artsen zonder Grenzen in NOS Met het Oog op Morgen.

"Preventieve maatregelen zijn nauwelijks mogelijk omdat handen wassen eigenlijk al niet mogelijk is in zo'n overbevolkt kamp." Het advies aan de mensen in het kamp is om in zelfquarantaine te gaan en om een dokter te bellen. "Maar de dokter is er niet omdat ze geen toegang krijgen tot de Griekse gezondheidszorg."

Broeinest

Er zit volgens Van Lenthe niets anders op dan het kamp sluiten. "Het kamp is een broeinest voor bacteriën. Zolang we deze mensen niet uit elkaar halen en geen fatsoenlijke leef- en woonomstandigheden geven, gaan allerlei infecties hier hun gang."

"Dat geldt niet alleen voor corona, maar ook voor mazelen, hepatitis en hersenvliesontsteking."

Corona en vluchtelingenkampen

Speciaal ingelaste uitzending coronavirus

Vanaf 14:45 staat NPO Radio 1 in het teken van de onrust over het coronavirus. Luisteraars kunnen hun vragen stellen aan experts. Dat kan via de NPO Radio 1 app, via #coronavragen op Twitter en via coronavragen@nos.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie