Buitenland
VPRO

Texas zet radicale stap tegen abortus

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Texas zet radicale stap tegen abortus

Wie in Texas een vrouw die langer dan zes weken zwanger is, helpt bij het verkrijgen van een abortus, kan worden aangeklaagd. Dat staat in de zogenoemde SB8-wet die de Amerikaanse staat heeft aangenomen. Hiermee wordt het speelveld van voorstanders van abortus flink verkleind.

Bureau Buitenland - De vooravond van het Amerikaanse vertrek

Veel vrouwen die zo’n zes weken zwanger zijn, zijn zich daar nog niet van bewust. De termijn van zes weken wordt daarom in Texas ook wel gezien als de eerste rigoureuze stap tegen abortus. Daarnaast wordt er met deze wet ook een nieuwe juridische weg geopend, zegt Amerikakenner Laila Frank in Bureau Buitenland. “Het gaat onder meer om artsen, hulpverleners, mensen die geestelijke bijstand verlenen, maar ook om mensen die een ritje naar de abortuskliniek aanbieden, die vanaf woensdag door élke Texaan kunnen worden aangeklaagd.”

Financieel uitkleden

Opmerkelijk is dat niet de overheid sancties gaat opleggen, maar dat burgers de mogelijkheid krijgen individuen aan te klagen. “Daarmee maak je het abortushulpverleners onmogelijk hun werk te doen. Meestal wordt de staat aangeklaagd door een pro-abortusbeweging en is er één rechtszaak. Nu kan een hulpverlener wel honderd rechtszaken aan zijn broek krijgen.” Zo worden hulpverleners financieel uitgekleed, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor de kosten van iedere aanklacht.

Grotere campagne

Texas loopt voor op het gebied van mensen in staat stellen andere burgers aan te klagen, vertelt Frank. Maar in Alabama is er ook al een wet die een verbod legt op abortus vanaf zes weken zwangerschap. Het aannemen van de SB8-wet is dan ook onderdeel van een grotere campagne van de anti-abortusbeweging, ziet Frank. “Hun strategie is om in verschillende staten zo streng mogelijke wetten aan te nemen op gebied van abortus, zodat tegenstanders maar één keuze hebben: aanvechten bij de rechtbank. Ze hopen uiteindelijk dat het Hooggerechtshof hier een uitspraak over doet en abortus illegaal wordt in de VS.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie