Buitenland
NOS

Tanzania wil jagertoerisme stimuleren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tanzania wil jagertoerisme stimuleren

In Tanzania moet naast het beroemde Serengeti-park een wildpark komen, waar flink gejaagd kan worden. Vooral door toeristen uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Tanzania wil jagerstoerisme stimuleren

“Dat park moet zo’n vijftienhonderd kilometer groot worden”, vertelt journalist Joost Bastmeijer in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is gaan kijken bij het gebied in Tanzania. “Dat wordt dan niet afgezet, waardoor die dieren het park in en uit kunnen lopen. Het is dan de bedoeling dat er daar gejaagd kan gaan worden op die beesten.”

Verenigde Arabische Emiraten

Tanzania wil daar een wildpark vestigen, met hulp van de Verenigde Arabische Emiraten. “Er is heel veel geld mee gemoeid. Er is een bedrijf, Otterlo Business Corporation, uit de Verenigde Arabische Emiraten en mensenrechtenorganisaties zeggen dat het bedrijf banden heeft met de koninklijke familie van de Emiraten.”

“Je moet je voorstellen dat het een heel luxe park gaat worden, waar je heel veel geld moet betalen, wil je daar op dieren kunnen jagen. Sinds de huidige president, Samia Suluhu Hassan, daar aan de macht is, heeft zij de banden met de Verenigde Arabische Emiraten heel erg aangehaald. Er wordt veel meer geld dan voorheen in Tanzania geïnvesteerd door het land. Critici denken dat er dus ook een deal is gemaakt over de jachtlicenties van het park naast de Serengeti.”

Jagen

Het wereldberoemde Serengeti-park is beschermd gebied en daar mag niet gejaagd worden, maar straks wel in het gebied ernaast. “Daar zit een andere licentie aan vast. Dat gebied wordt nu een soort van geoormerkt door de politie. Die zijn daar in grote getalen aanwezig. Daar zitten een soort van heipalen in de grond, grote betonnen palen, en het is dus de bedoeling dat er dus binnenkort een heel exclusief park komt.”

“Toen ik er was, ja, in dat gebied aan de grens loopt van alles rond. Er zijn geen hekken, dus ik denk dat dat dezelfde beesten zullen zijn als in de Serengeti. Dus dat zijn olifanten, luipaarden, leeuwen. Noem het maar op.”

Masai

De Maisai leven in het gebied en zijn niet blij met de komst van het nieuwe park. “Zij zeggen dat ze uit het gebied worden verjaagd. Zij zeggen dat dit het gebied is waar zij al eeuwenland rondlopen en in harmonie met die beesten leven. Zij zeggen dus ook dat die beesten nog leven, omdat zij ze hebben laten leven. Ze hebben ze niet gestroopt, opgegeten of verkocht. Die Masai zijn semi-nomadische herders, die trekken rond met hun vee in dat gebied. Die moeten daar dus nu weg. Als daar straks allemaal chique auto’s rondrijden met allemaal gewapende mensen erin, kun je niet daar ook nog een paar herders tussen lopen met hun vee.”

Verjagen

Het verjagen van de Masai gaat ook gepaard met geweld. “Dit gaat om Loliondo, een gebied naast de Serengeti, daar is een maand geleden een grote aanval geweest van de politie op een dorp. Daar was een bijeenkomst gaande waar dorpsoudsten uit de hele regio kwamen om te praten de plannen van de overheid om dat park te maken. De Masai zeggen dat zij niet van tevoren zijn ingelicht over de plannen en dus wilden zij een soort van antwoord op formuleren. De politie kwam toen en heeft toen met scherp geschoten.”

“Ik ben naar de Keniaanse-Tanzaniaanse grens geweest om met die Masai te spreken en daar kwam ik mensen tegen die nog steeds worden behandeld aan de schotwonden die zijn ontstaan omdat ze zijn neergeschoten.”

Park

“Ook al hebben al die mensenrechtenorganisaties, de VN, mensenrechten advocaten allemaal die aanval veroordeeld, lijkt het er niet op dat de nationale overheid zwicht. Die hebben het er nog steeds over dat een vrijwillige verplaatsing, een vrijwillige verhuizing. Die zeggen dat de Masai wel zijn ingelicht en gewoon meewerken, die schetsen een heel ander plaatje. Het lijkt erop dat het park er ook gaat komen. Er worden wegen aangelegd, er zijn ook al mensen aanwezig die het moeten gaan bouwen. Dus het lijkt erop dat het er gewoon gaat komen.”

OOG Tanzania

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie