Buitenland
NOS

Het einde van de war on drugs: 'Reguleren en legaliseren zal leiden tot minder criminaliteit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het einde van de war on drugs: 'Reguleren en legaliseren zal leiden tot minder criminaliteit'

De nieuwe Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de war on drugs failliet verklaard. Na veertig jaar oorlog is de aanpak volgens hem gefaald en hij pleit voor sterke maatregelen om drugsgebruik te voorkomen. Hoogleraar forensic business studies Bob Hoogenboom bespreekt dat in NOS Met het Oog op Morgen.

"De war on drugs leidt eerder tot een verharding van de misdaad. De situatie in Zuid-Amerikaanse landen met betrekking tot geweld en corruptie is niet houdbaar meer. De uitspraak van Gustavo Petro verrast me dus niet", zegt Hoogenboom. "Er vindt mondiaal een verschuiving plaats in het denken over de manier waarop we die drugsbestrijding doen."

"Het gebruik neemt niet af, de prijzen dalen en de kwaliteit wordt beter. Alles wat er militair en justitieel en qua preventie tegenaan wordt gezet, heeft weinig effect. Sterker nog, er zijn negatieve gevolgen van de war on drugs. Tienduizenden doden in de verschillende Zuid-Amerikaanse landen, grootschalige corruptie en de overheid opereert steeds verder buiten de rechtstaat met verregaande bevoegdheden omdat ze zo gedreven zijn om successen te halen."

Nederland geen gidsland meer

"Nederland is lange tijd een gidsland geweest omtrent de wijze waarop wij redelijk relaxt omgaan met drugs. Dat zijn we nu volledig aan het verliezen, omdat Nederland veel meer is gaan inzetten op repressie en een harde aanpak van verdovende middelen. Terwijl mondiaal, niet alleen in Zuid-Amerika, zijn landen bezig bezig met een andere beweging: minder repressief en meer gericht op voorlichting en gezondheidszorg", aldus Hoogenboom.

"Er zijn altijd bepaalde vormen van criminaliteit die je met politie en justitie moet blijven aanpakken, maar het probleem van de harde aanpak van drugsbestrijding is dat het ironisch genoeg leidt tot een verharding van de misdaad. Peter R. de Vries wordt naar voren geschoven in dit verband. Hij was een fervent tegenstander van de war on drugs, omdat hij inzag dat het leidt tot juist een betere organisatie van criminaliteit", zegt Hoogenboom.

Reguleren en legaliseren

"Twee woorden zijn van belang: reguleren en legaliseren. Uiteindelijk zal dat leiden tot veel minder harde vormen van criminaliteit, omdat er geen behoefte meer is tussen criminele groeperingen om te concurreren. Het zal ook leiden tot verbetering van de gezondheidszorg. We moeten dat koppelen aan meer voorlichting en meer preventie, net als dat we met roken hebben gedaan en met drinken doen. Om het te normaliseren en er minder gespannen mee om te gaan, ook met betrekking tot die harddrugs."

oog war ons drugs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie