Buitenland
NOSNTR

Nobelprijs voor voor Maria Ressa: 'Als je als journalist gevaar loopt, dan weet je zeker dat je nodig bent'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nobelprijs voor voor Maria Ressa: 'Als je als journalist gevaar loopt, dan weet je zeker dat je nodig bent'

De Filipijnse Maria Ressa en de Rus Dmitri Moeratov krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Volgens de voorzitter van het Nobelcomité hebben de twee journalisten zich hard gemaakt voor de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in hun land. In de Filipijnen en Rusland staan die onder druk.

Nobelprijs voor de Vrede naar Maria Ressa: 'het is een godsgeschenk'

“De prijs is een godsgeschenk”, vertelt oud-correspondent Zuid-Azië Michel Maas in Nieuws en Co. Hij is erg verrast en blij met het nieuws dat Ressa de Nobelprijs voor de Vrede had gewonnen. Volgens Maas heeft de journaliste het erg lastig gehad met haar werk in de Filipijnen. “Het is een wonder dat ze nog werkt.”

Verhindering

Ressa richtte een aantal jaren geleden het medium 'Rappler' op. Het werd al snel een belangrijk en gezaghebbend medium in de Filipijnen. “De gevestigde media werd steeds meer de mond gesnoerd door de regering. Ze begonnen te luisteren naar censuur en gingen dingen weg moffelen”, legt Maas uit. Rappler deed dat niet, zij bleven berichtten over de werkelijke situatie achter president Dutertes drugsoorlog. Met als gevolg dat ze lastig werden gevallen door de autoriteiten. “Ze moesten niet alleen beveiligd worden, ze moesten zich ook verdedigen tegen de meeste belachelijke aanklachten waarmee ze voor de rechter werden gesleept.”

De Nobelprijs is, volgens Maas, dan ook een soort van bescherming voor de journaliste. “Nu is ze winnares. Dan val je haar niet zo snel meer lastig. Het geeft status en beveiliging. Ze staat nu qua status boven de president.”

Toekomst

Over stoppen, denkt Ressa nog lang niet na. De journaliste wilt nú juist blijven doorgaan met het vertellen van verhalen. “Ze zei vandaag dat het zaak was om nu door te gaan. Ze zei ook: als je als journalist gevaar loopt, dan weet je zeker dat het nodig is dat je er bent”, zegt Maas.

Maas denkt dat veel mensen geïnspireerd zullen worden. “Ze zit in een regio waar in geen enkel land de pers helemaal vrij is. Ze worden onder druk gezet en er is censuur. Als je ziet dat iemand in de Filipijnen instaat is om de Nobelprijs te winnen door gewoon standvastig blijven te berichten, dan geeft dat een boost.”

NC nobelprijs

Ster advertentie
Ster advertentie