Buitenland
NOS

Paus biedt excuses aan voor culturele genocide in Canada: 'Nodig om verder te kunnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paus biedt excuses aan voor culturele genocide in Canada: 'Nodig om verder te kunnen'

Paus Franciscus heeft in Canada zijn excuses aangeboden voor de misstanden uit het verleden op katholieke kostscholen. Kinderen van oorspronkelijke bewoners werden naar die instellingen gestuurd en gedwongen tot assimilatie. Velen overleefden de mishandelingen niet. In het NOS Radio 1 Journaal contact met Amerika-correspondent Marieke de Vries.

"Het was een zeer emotionele bijeenkomst op het land van de Ermineskin Cree Nation, op de plek waar ooit één van de 130 katholieke kostscholen stond. De bijeenkomst vond plaats in een powwow, een traditionele cirkel die een open ruimte omringt. Een cirkel die voor de inheemse bevolking symbool staat voor het einde dat in een nieuw begin overgaat. Een symbool voor helen dus", zegt De Vries.

"De paus ging daar in het bijzijn van honderden mensen die in de regen op hem gewacht hadden diep door het stof. Hij smeekte om vergiffenis voor het kwaad dat door zoveel christenen is begaan tegen de inheemse volkeren. Hij sprak over een kwade en rampzalige vergissing, verwoestend beleid en hij kondigde een diepgaand onderzoek aan", aldus De Vries.

Culturele genocide

"150.000 kinderen werden tussen 1870 en 1997, zo recent nog, bij hun ouders weggehaald en in internaten gestopt om ze om te scholen. Om hun eigen taal, cultuur en religie af te leren. Meer dan 3000 kinderen overleden als gevolg van het misbruik en de verwaarlozing", vertelt De Vries.

"De Canadese regering en premier Trudeau hebben al eerder excuses aangeboden. Hij noemde het toen een ongelofelijk schadelijk overheidsbeleid. En de onderzoekscommissie noemde het een vorm van culturele genocide. Maar nog nooit eerder bood een paus hier zijn excuses voor aan, tot gisteren", stelt De Vries.

'Pijn eindelijk erkend'

"Nadat hij gesmeekt had om vergiffenis werd hij met een traditionele tooi als het ware bedankt en geëerd voor zijn moed. Je zag de paus wel even vertwijfeld om zich heen kijken toen hij die tooi kreeg. Wat vooral heel veel indruk maakte was het moment dat een wat oudere vrouw daarna met haar vuist in de lucht het volkslied inzette in haar inheemse taal, terwijl de tranen over haar wangen biggelden. Die emotie zal iedereen die het gezien heeft niet snel vergeten. Dat ging door merg en been", zegt De Vries.

"Je hoorde vooral in de reacties dat mensen zich nu eindelijk gezien voelden, dat hun pijn erkend werd. Deze ceremonie was nodig voor hen om verder te kunnen, om het verdriet te verwerken. Er waren ook wat opmerkingen dat dit nog maar het begin is. Dat er vanuit de overheid en kerk meer geld beschikbaar moet komen om alle lichamen te vinden en te herbegraven", aldus De Vries.

Pelgrimstocht van boete

"De paus gaat woensdag naar Quebec waar hij weer met de inheemse bevolking zal spreken. Eind van de week vliegt hij naar het noordelijke poolstadje Iqaluit, waar de Inuit wonen. In totaal staan er deze week nog acht speeches op het programma. Dit was vast niet de laatste keer dat we de paus zijn excuses horen aanbieden", stelt De Vries. "Hij noemt het niet voor niets een pelgrimstocht van boete."

r1jn paus

Ster advertentie
Ster advertentie