Buitenland

Ongekende kritiek op Trump om terugtrekking Syrië

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongekende kritiek op Trump om terugtrekking Syrië

Vanuit alle hoeken wordt kritisch gereageerd op het plan van president Donald Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Noord-Syrië. Ook de eigen partijleden van Trump, de republikeinen, zijn kritisch. Amerikadeskundige Charles Groenhuijsen noemt het ongekend dat de republikeinen het eens zijn met de democraten.

Volgens Groenhuijsen zouden republikeinen normaal gesproken - in tijden waar er een impeachmentprocedure loopt - achter hun president gaan staan.

Meer nuance

Groenhuijsen is benieuwd naar de reacties vanuit het Witte Huis wanneer de VS wakker worden. Hij verwacht meer nuance van Trump. "Het kan bijna niet anders dan dat de republikeinen er voor gaan liggen, en Trump heeft zijn partijgenoten keihard nodig."

Veel kiezers zullen het wel met Trump eens zijn, denkt Groenhuijsen. "De uitdrukking 'bring the boys back home' komt uit de tijd van de Vietnamoorlog. Als een president dat roept, kan dat altijd op steun rekenen."

Verkiezingsbelofte

Het plan van Trump is niet volledig nieuw. Het was een van zijn verkiezingsbeloftes die hij nu in wil lossen. Journalist Peter Wijninga merkt op dat hij van alles beloofd heeft. "Het mooie van een democratie is als verkiezingsbeloftes ingelost worden. Daar streeft hij naar, maar het is de vraag of je dit soort beloftes moet doen."

Invasie van Turkije

Wijninga vreest voor de onrust die de terugtrekking kan veroorzaken. "De hele discussie werkt mee aan de onzekerheid in de regio. Dat is funest voor het vertrouwen dat is ontstaan door de garanties van de VS."

De regio in het Noord-Oosten van Syrië is dankzij de Koerden redelijk rustig."Het funeste is dat de Koerden wéér in de steek worden gelaten en bloot worden gesteld aan allerlei Turkse maatregelen."

Ook journalist Frederike Geerdink vreest voor de acties van Turkije, zeker gezien de inname van Turkije van het Noord-Syrische Afrin in 2018. "De situatie daar is vreselijk. Veel Syrische vluchtelingen zijn daar gehuisvest en Koerden moeten er weg. Mensen worden er ontvoerd en gemarteld. Het geeft een inkijkje in wat Turkije van plan is."

Trump waarschuwt Turkije

Trump reageert op de felle kritiek door Turkije te waarschuwen in een Tweet. Als Turkije zijn boekje te buiten gaat, dreigt Trump 'de volledige Turkse economie te vernietigen'.

Relatie me binnenlandse politiek

Groenhuijsen denkt dat het plan van Trump verband houdt met de huidige binnenlandse politiek in de VS. "Op het moment dat een president binnenlands in de problemen zit - en dat is nu met het impeachment - dan gaat hij domme dingen uithalen in het buitenland om de aandacht af te leiden."

Wijninga denkt ook dat het plan voortkomt uit Trumps afkeer van buitenlandse 'avonturen'. "Niet vanwege het belang, maar vanwege het geld. Al het geld moet gebruikt worden 'to make America great again'. De rest vindt hij onzin."

Rol van Europa

Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP vindt dat een Turkse invasie koste wat kost voorkomen moet worden, en geeft aan mondelinge vragen te stellen in de kamer over de situatie. "Een invasie kan niet. Dat moet duidelijk gemaakt worden en wat mij betreft worden daar consequenties aan verbonden. Turkije kan en mag hier niet mee wegkomen."

Quote

Turkije kán en mag hier niet mee weg komen

Sadet Karabulut

"Het is natuurlijk heel gek dat een NAVO-partner dit soort acties pleegt. De NAVO is in crisis. Je moet je afvragen dat als dit doorgaat, en Turkije kiest voor deze strategie, of zij nog wel in de NAVO thuishoren."

Nóg meer Spraakmakers?

Volg ons op Facebook, Twitter of deel je kennis en ervaring met de redactie via de Spraakmakers Community.

Ster advertentie
Ster advertentie