Buitenland
VPRO

Langs de hippie trail op zoek naar de schoonheid van tolerante culturen in verdrukking

foto: Rudi Vranckx
  1. Nieuwschevron right
  2. Langs de hippie trail op zoek naar de schoonheid van tolerante culturen in verdrukking

Al ruim dertig jaar maakt hij reportages vanuit het buitenland, niet zelden vanuit oorlogsgebieden in het Midden-Oosten. Maar in zijn droomreis gooit Rudi Vranckx het over een andere boeg, zo vertelt hij in Bureau Buitenland. Het liefst stapt Vranckx in een Volkswagenbusje en begint hij vanaf het Vondelpark aan de hippie trail.

Bureau Buitenland - Droomreizen #8 – Rudi Vranckx: Langs de ‘hippie trail’ naar culturen in de verdrukking

Hippie trail

Met een busje door Europa, via Turkije naar onder andere Iran en Afghanistan. "De tragiek van de hippie trail is dat het voor ons ooit de toegangspoort was om naar ginder te trekken. Nu is het een route die vluchtelingen gebruiken om naar Europa te reizen", zegt Vranckx.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Is er hoop?

Tijdens de reis zoekt Vranckx naar de schoonheid van wat hij "tolerante culturen in de verdrukking" noemt. Zo rijdt hij langs bij de Perzisch sprekende Hazara, een bevolkingsgroep in het centrale berggebied van Afghanistan. "Het is een angstige periode voor hen. De Taliban zien deze mensen als afvalligen omdat ze toleranter zijn. Vrouwen zijn in deze cultuur bijvoorbeeld een stuk vrijer."

Vervolgens rijdt Vranckx verder via Pakistan, naar India om vervolgens te eindigen met een bezoek aan de Dalai Lama in Dharamshala en hem te vragen: Is er hoop? Gaat het geweld ooit stoppen?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De reis staat al zeker tien jaar op het verlanglijstje van Vranckx. "Ik ben als verslaggever op veel plekken langs de route geweest. Het leek me een fantastisch idee om de hele hippie trail af te reizen, maar op het moment dat ik de reis wilde maken kon je niet door Iran, waren de Taliban in opmars, en was er oorlog met Al Qaida. Het was niet realistisch", aldus Vranckx.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie